Не тільки Залужний. Послами можуть стати ще декілька військових

Послами України можуть стати ще кілька військових, а не лише ексголовком Збройних Сил Валерій Залужний. Але є проблеми з їхнім звільненням з військової служби. Про це Forbes Ukraine дізнався від джерел в уряді.

Ключові факти:

  • Ще 2023-му Україна погодила послом в Угорщині викладача та військовослужбовця-добровольця Федора Шандора. Київ отримав агреман (згоду) Будапешта, але посол досі не почав виконувати обов’язки.
  • Одна із причин затримки – юридична, пояснював Радіо Свобода у січні 2024-го міністр закордонних справ Дмитро Кулеба. Є проблеми зі звільненням з військової служби.
  • Військових складно звільнити зі служби під час воєнного стану. Для цього є лише чотири підстави: обвинувальний вирок, досягнення граничного віку, висновок військово-лікарської комісії про непридатність або сімейні обставини.
  • Шандор – не єдиний приклад. Ще кілька військових ЗСУ могли б отримати посаду посла, зокрема, в країнах Африки, кажуть дотичні до теми співрозмовники Forbes. Але також мають складнощі зі звільненням зі служби через обмежений перелік підстав.
  • МЗС шукає кандидатів на дипломатичні посади у всіх сферах, зокрема у військовій, пояснили Forbes Ukraine у пресслужбі відомства. Люди, які захищали країну зі зброєю, здатні посилити голос України та захищати інтереси держави за кордоном, переконані в міністерстві. «Також вони можуть з власного досвіду доносити до іноземців правду про розв’язану Росією загарбницьку війну», – зазначають у МЗС.

Контекст:

8 лютого президент Володимир Зеленський звільнив Валерія Залужного з посади головкома ЗСУ. Вже за місяць МЗС оголосило, що Залужного погодили на посла у Лондоні та чекають агреману від Британії.

Залужний ще у лютому написав рапорт на звільнення та пройшов ВЛК, яка визнала його непридатним до військової служби, за даними ZN.ua.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *