НБУ поки не не буде переглядати прогноз по ВВП

Національний банк прогнозує цього року зростання ВВП на рівні 3,6% і поки що не бачить підстав його переглядати. Про це сказав заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук в ефірі Business Breakfast із Володимиром Федоріним.

Що допомагає українському бізнесу відштовхнутися від дна? 22 березня на «Саміті експортерів» від Forbes топкомпанії поділяться інструментами та прогнозами з розвитку експорту. Спікери з «Метінвест», Kernel, Nemiroff, «Біосфери» та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Враховуючи інформацію за два місяці, які минули після виходу січневого прогнозу, у НБУ немає підстав вважати, що ситуація суттєво змінилася, сказав Ніколайчук. 
  • Він зазначив, що минулого року ситуація з економічною активністю виявилася набагато кращою. Зокрема, сільське господарство, завдяки сприятливим погоднім, забезпечило додаткові майже 2 в.п. до зростання ВВП, яке, за оцінками НБУ, у 2023 році досягло 5,7%.
  • «Цього року ми не сподіваємося на ще кращі погодні умови, тому маємо досить консервативні прогнози щодо врожайності – очікуємо, що врожай буде дещо нижчим за минулорічний», – сказав заступник голови НБУ. 
  • Водночас, за його словами, мʼяка зима дозволила отримати більш позитивні очікування у будівництві і розпочати раніше посівну. Крім того, стабільною була ситуація в енергетиці, що дозволило відновити експорт електроенергії, наголосив Ніколайчук.
  • «Якщо говорити про іншу сторону медалі – є ризики, що війна може бути тривалішою, ніж ми закладали у січневий прогноз. Це обмежуватиме відновлення цього року. Тому баланс цих факторів дає підстави говорити, що наш прогноз зростання ВВП цього року на 3,6% залишається достатньо реалістичним», – зазначив Ніколайчук. 

Контекст

В останньому кварталі 2023-го економіка України зростала швидше за прогнози завдяки високим врожаям пізніх культур і розбудові альтернативних експортних шляхів. Тож за підсумками минулого року НБУ очікує плюс 5,7% ВВП. 

У разі збереження великих обсягів міжнародної допомоги українська економіка зростатиме у 2024 році зокрема завдяки великим бюджетним витратам. Прогноз на цей рік НБУ не змінив – плюс 3,6% ВВП. 

Міжнародна допомога дещо знизиться цьогоріч, але це було очікуваним, вказують у Нацбанку. За базовим сценарієм регулятор очікує $37 млрд фінансової допомоги (у 2023-му було $42,5 млрд). Ця допомога від партнерів залишатиметься основним джерелом припливу капіталу в країну й надалі, вказує НБУ.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *