Найбільші експортери зерна. У лідерах – Кернел, Louis Dreyfus Company та Cargill

Компанії Кернел, Louis Dreyfus Company та Cargill стали найбільшими експортерами зерна з України в сезоні 2022/23. Про це йдеться у повідомленні на ресурсі Share UA Potential.

Ключові факти

  • В сезоні 2022/23 експорт зернових з України становив приблизно 49 млн т, що на 1 млн т більше, ніж в сезоні 2021/12.
  • Через те, що значна частка українського зерна була експортована альтернативними шляхами, і лише 55% – через українські глибоководні порти, в структурі експортерів у порівнянні з попередніми роками відбулися значні зміни.
  • Як зазначають аналітики Share UA Potential, ці зміни пов’язані з тим, що експорт альтернативними шляхами набагато більш фрагментований, частка найбільших гравців в ньому майже ніколи не перевищує 5-7%. Наразі виключенням є Нібулон, який робить велику ставку на свій портовий термінал на Дунаї, навіть за умови можливості експорту через глибоководні порти, зазначається у коментарі.
  • За даними, наведеними у фінансовому звіті групи Кернел за фінансовий рік 2022/23, саме ця група з часткою 8% стала найбільшим експортером зернових з України в сезоні, що закінчився. Далі йде компанія Louis Dreyfus, частка якої становила 7%.
  • Окрім двох найбільших гравців, у пʼятірці також присутні Cargill, Нібулон та ADM.

Десятка найбільших експортерів в сезоні 2022/23

  1. Кернел (8%)
  2. Louis Dreyfus (7%)
  3. Cargill (5%)
  4. Нібулон (5%)
  5. ADM (5%)
  6. Агропросперіс (4%)
  7. Cofco (3%)
  8. Viterra (3%)
  9. Укрландфармінг (2%)
  10. Олам Україна (1%)

Контекст

Україна у 2022 році експортувала агропродовольства на суму $23,6 млрд, що на 15% менше, ніж у 2021 році.

У першому півріччі 2023 року експорт аграрної продукції досяг $11,8 млрд, що на 17% більше, ніж за аналогічний період 2022 року, свідчать дані Української асоціації аграрного експорту. За даними асоціації продукти з доданою вартістю в цілому продемонстрували позитивну динаміку, зокрема спостерігалось зростання виручки від експорту молокопродуктів, яєць, пшеничного борошна і макаронів, усіх видів кондитерської продукції.

Українські експортери за січень-серпень 2023 року найбільше доходів отримали від продажу за кордон зернових культур (кукурудзи, пшениці, ячменю, гречки, сорго, жита), що становить чверть усього експорту за досліджуваний період на суму $6,1 млрд.

Кабмін готує нові правила експорту аграрної продукції для боротьби з тіньовим ринком. Зокрема, експортерів зобовʼяжуть ставати на облік в державному аграрному реєстрі. Також нововведення стосуватимуться повернення валютної виручки.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *