Найбільші американські техкомпанії цьогоріч забезпечили зростання світових акцій, вони збільшили ринкову капіталізацію майже на $4 трлн

Акції семи великих технологічних компаній збільшують домінування акцій США на фондових ринках на новий рівень, пише Financial Times. Apple, Microsoft, Meta, Amazon, Alphabet, Nvidia і Tesla більшу частину року підтримували індекс S&P 500 найбільших американських компаній.

Ключові факти

  • За даними Bloomberg, якби не ці сім компаній, базовий індекс MSCI All-Country World, що включає майже 3000 великих і середніх компаній, знизився б з початку року.
  • У 2023 році ці сім компаній збільшили ринкову капіталізацію майже на $4 трлн порівняно з приростом індексу MSCI на $3,4 трлн. Загалом вони додали до індексу 40 пунктів, а загальне зростання становить 37 пунктів.

Американський бігтех підтримує домінування акцій США на глобальному фондовому ринку /Фото 1

Інфографіка: Financial Times

Американський бігтех підтримує домінування акцій США на глобальному фондовому ринку /Фото 2

Інфографіка: Financial Times

  • Якщо до грудня не відбудеться різких змін, 2023-й стане восьмим роком за останнє десятиліття, коли частка США у світовій ринковій капіталізації збільшиться.
  • На американські компанії зараз припадає 61% індексу вартістю $60 трлн порівняно з менш як 50% 10 років тому. 
  • Після пристойного початку року світові акції в останні місяці втрачають оберти через побоювання щодо відсоткових ставок і геополітичних ризиків.

Контекст

Нещодавно стало відомо, що компанія OpenAI веде переговори щодо продажу частини акцій своїх поточних співробітників. У межах цієї угоди компанію можуть оцінити у $86 млрд. Так творець ChatGPT може стати однією з найдорожчих приватних компаній у світі, обійшовши американський сервіс платежів Stripe і китайського онлайн-ритейлера Shein. За такої оцінки OpenAI поступатиметься лише SpaceX Ілона Маска та власнику TikTok, компанії ByteDance.

Наразі проходить обговорення угоди з потенційними інвесторами. За даними співрозмовників агентства, поки що умови остаточно не узгоджені й можуть змінитися.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *