«Нафтогаз» цьогоріч планує викупити у приватних видобувників до 3,5 млрд кубів газу – Чернишов

Протягом 2024 року найбільша державна компанія «Нафтогаз України» планує викупити у українських приватних газовидобувних компаній стільки газу, скільки вони будуть готові продати на «Українській енергетичній біржі». Минулоріч «Нафтогаз» викупив 1 млрд кубів газу, розповів голова правління «Нафтогазу України» Олексій Чернишов в ефірі ютуб-проєкту Forbes «Business Breakfast з Володимиром Федоріним».

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • «Цьогоріч очікуємо від приватного сегменту видобутку приблизно 3,5 млрд кубів газу», – сказав Чернишов. Він розповів про нещодавну зустріч із керівниками приватних газовидобувних компаній.
  • «Ми стимулюємо якщо не збільшення приватного видобутку, то збереження його на поточному рівні», – додав Чернишов.
  • Приватні газовидобувні компанії скорочують видобуток через військові ризики та юридичні перепони, зокрема у випадку Smart і «Укрнафтобуріння», переконаний Чернишов.
  • Минулоріч «Нафтогаз» викупив у приватних компаній 1 млрд кубометрів газу, за словами Чернишова. «Ми повністю розрахувалися за цей об’єм», – запевнив він.
  • «Українська енергетична біржа» створювала справедливу ціну, вважає Чернишов.
  • Керівник «Нафтогазу» виступив проти відкриття експорту газу для приватних видобувних компаній. «В умовах війни ми не можемо собі дозволити інший підхід», – сказав Чернишов.

Виправлено. У попередній версії новини було твердження, що «Нафтогаз» у 2024 році викупить у приватних видобуваників 3,5 млрд кубів газу. Насправді Олексій Чернишов мав на увазі, що очікує такого рівня видобутку приватних компаній у 2024 році. «Нафтогаз» готовий викупити весь ресурс, який запропонують приватні компанії і розраховує, що це буде обсяг до 3,5 млрд кубометрів.

Контекст

Уряд заборонив експорт газу з середини червня 2022-го.

 «ДТЕК Нафтогаз» Ріната Ахметова, «Укрнафтобуріння» Ігоря Коломойського та партнерів, що передано в АРМА, колишня Burisma Миколи Злочевського, нині група Ділоретіо, Smart Energy Вадима Новинського, корправа і активи якої було арештовано, «Західнадрасервіс» Зіновія Козицького, Geo Alliance Віктора Пінчука та і всі інші приватні газовидобувні компанії опинились у скрутному становищі.

«Я не розумію, навіщо зараз заборона експорту», – сказав керівник ДТЕК Максим Тімченко в інтерв’ю Forbes Ukraine у квітні 2024-го. Це рішення було обгрунтованим у 2022-му через енергетичну кризу у Європі, але зараз для заборони експорту нема жодної причини, вважає він.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *