НАБУ підозрює компанію «Юнайтед Енерджі» у заволодінні електроенергією «Укренерго» більш як на 700 млн грн

НАБУ і САП заявили про викриття схеми заволодіння електроенергією НЕК «Укренерго» та легалізації отриманих від її продажу коштів. Сума збитків – понад 716 млн грн. Про підозру повідомили організатору схеми, експосадовцю товариства, голові правління банку та директору приватної компанії, йдеться у повідомленні пресслужби НАБУ. Після публікації доповнено коментар «Укренерго».

Тільки три дні даруємо 500 грн знижки на річну диджитал-підписку на сайт Forbes. Оформлюйте зараз за промокодом F500. Підписуйтесь за цим посиланням

Ключові факти

  • Слідство встановило, що у березні 2022 року компанія «Юнайтед Енерджі», на той час один з найбільших в Україні трейдерів, закупила у НЕК «Укренерго» електроенергію більш як на 716 млн грн. 
  • Попри наявну заборгованість компанії перед товариством, керівник профільного департаменту «Укренерго» не зупинив продаж. При цьому гарантом оплати виступив один із комерційних банків, а рішення про видачу гарантії голова правління ухвалила одноосібно і з порушенням процедури, йдеться у повідомленні.
  • За даними слідчих, надалі електроенергію продали реальним учасникам ринку, а отримані кошти вивели на рахунки закордонної компанії, підконтрольної організатору схеми, який також є бізнес-партнером учасника справи НАБУ і САП про виведення коштів з ПриватБанку. 
  • Гроші за поставлену електроенергію НЕК «Укренерго» так і не одержало. Коли ж звернулося до банка-гаранта з вимогою про погашення заборгованості, отримало відмову, заявило НАБУ.
  • На кошти у сумі понад 700 млн грн на рахунках залучених до схеми компаній накладено арешт. 
  • Також заблоковано кошти на рахунках підконтрольної організатору схеми компанії у двох європейських країнах. НАБУ зазначило, що були спроби зняти це блокування зацікавленими особами шляхом надсилання на адресу відповідних закордонних правоохоронних органів підроблених листів від імені детективів та прокурорів.
  • Крім того, з метою недопущення значних боргів в учасників ринку перед ПрАТ «НЕК «Укренерго» НАБУ передало НКРЕКП пропозиції щодо внесення змін до окремих положень правил ринку, які було підтримано, зазначається у повідомленні НАБУ.

Схема на 700 млн грн. Компанію «Юнайтед Енерджі» підозрюють у заволодінні електроенергією «Укренерго» (доповнено) /Фото 1

  • Доповнено коментар «Укренерго». В березні 2022 року Україна перебувала на початку повномасштабного вторгнення РФ. Скориставшись цими обставинами, «Юнайтед-Енерджі» споживала електричну енергію, яку не придбала, і не заплатила НЕК «Укренерго» за небаланс електроенергії, який створила, йдеться у повідомленні. Сума боргу перед «Укренерго» становила 1,7 млрд грн. Компанія наголосила, що при цьому банк-гарант не забезпечив виплату «Укренерго» фінансової гарантії.
  • Колишній співробітник «Укренерго», який згадується в повідомленні НАБУ, як і всі працівники компанії, тоді працював у критичних умовах – в процесі облаштування робочих місць в евакуації або в бомбосховищах. «Це могло б призвести до певних уповільнень процесів. Наскільки це може бути кваліфіковано як скоєння злочину, передбаченого ч. 2 ст. 364 ККУ, має вирішити суд», – зазначила компанія.
  • «Укренерго» заявила, що вже вдалося стягнути з трейдера та банку 600 млн грн боргу. Ще 1,1 млрд грн з урахуванням штрафів «Укренерго» намагається стягнути в судовому порядку. 
  • «Вже є рішення першої інстанції на користь «Укренерго» щодо виплати оператору системи передачі 1,1 млрд грн. Після набуття рішенням суду чинності «Укренерго» стягне цю суму в повному обсязі, і в питанні завдання компанії збитків буде поставлено крапку», – йдеться у заяві.

Контекст

ТОВ «Юнайтед Енерджі» повʼязують з Ігорем Коломойським. Компанія постачала електроенергію на підприємства Коломойського для забезпечення роботи двох феросплавних комбінатів. Її офіційний власник та директор – Андрій Короткевич-Лещенко, свідчать дані держреєстру у системі YouControl. 

Поручителем ТОВ «Юнайтед Енерджі» перед «Укренерго» був банк «Альянс». У 2021 році він видав гарантію компанії більш як на 1,8 млрд грн. Навесні 2022 року «Укренерго» подала до суду позов про стягнення з банку 1,7 млрд грн. А наприкінці того ж року Госпсуд Києва частково задовольнив позов «Укренерго» та вирішив стягнути з відповідача на користь позивача 1,1 млрд грн, але Північний апеляційний госпсуд зупинив провадження у справі.

У жовтні цього року НКРЕКП оштрафувала ТОВ «Юнайтед Енерджі» на 1,7 млн грн за порушення законодавства у сфері функціонування ринку електроенергії та ліцензійних умов на ринках постачання і перепродажу е/е.

Крім того, через ознаки маніпуляцій на ринку е/е з боку товариства та порушення конкурентного законодавства Нацкомісія спрямувала відповідні матеріали до правоохоронних органів і АМКУ.

Ще раніше НАБУ повідомило про підозру трьом особам у завданні понад 176 млн грн збитків державній «Центренерго» внаслідок порушення угоди про продаж електроенергії трейдинговій компанії «Юнайтед Енерджі».

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *