НАБУ і САП скерували до суду другий епізод справи «Роттердам+»

У вівторок, 2 січня, прокурор САП за матеріалами досудового розслідування НАБУ скерував до суду обвинувальний акт щодо 14 осіб, які причетні до запровадження та застосування так званої формули «Роттердам+», внаслідок чого споживачі електроенергії протягом 2018–2019 років переплатили понад 20 млрд грн, повідомляє пресслужба прокуратури.

Даруємо 40% знижки на річну диджитал-підписку на сайт Forbes. Оформлюйте зараз і заощаджуйте 720 грн за промокодом BESTPRICE. Підписуйтесь за цим посиланням.

Ключові факти

  • Згідно із повідомленням, обвинуваченими у справі є двоє колишніх очільників НКРЕКП, шість колишніх і два чинні члени комісії, чинний і колишній працівники комісії, а також два чинні посадовці групи приватних теплогенеруючих компаній.
  • Матеріали щодо ще одного колишнього члена НКРЕКП виділені в окреме провадження.
  • Дії шістьох осіб кваліфіковані за ч. 2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем), інших осіб – за ч. 2 ст. 367 (службова недбалість) КК України.

Контекст

Провадження щодо «Роттердам+» було відкрито в березні 2017 року. В серпні 2019-го детективи НАБУ повідомили про підозру шести особам, зокрема колишньому голові НКРЕКП Дмитру Вовку. За даними слідства, Вовк за попередньою змовою з групою інших осіб розробили та в 2016 році прийняли необґрунтований регуляторний акт, так звану формулу «Роттердам+».

Через цю формулу компанії ДТЕК Ріната Ахметова і «Центренерго» продавали електроенергію дорожче. Її скасували в липні 2020 року в звʼязку з переходом України на новий ринок електроенергії. За даними слідства, збиток від «Роттердам+» перевищує 39 млрд грн.

Слідство вважає, що у формулу «Роттердам+» було закладено витрати на послуги, які фактично не виконувались, а саме транспортування вугілля національного виробника до теплових електростанцій з порту у Роттердамі.

У ході розслідування слідчі з’ясували, що ухвалити таку формулу обчислення окремих членів НКРЕКП вмовили представники групи приватних теплогенеруючих компаній, які в результаті й отримали надприбутки. За версією слідчих, у такий спосіб відбулася безпідставна сплата усіма споживачами електроенергії грошових коштів через зростання тарифів на електроенергію.

Також у САП зазначили, що інші члени НКРЕКП неналежно виконали свої службові обов’язки та проголосували за затвердження так званої формули «Роттердам+», що у подальшому спричинило тяжкі наслідки державним і громадським інтересам.

У березні 2023 року НАБУ і САП направили до суду перший епізод справи «Роттердам+». Йдеться про обвинувачення шістьох осіб у заподіянні споживачам електроенергії збитків на понад 19 млрд грн упродовж 2016–2017 років.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *