На ХАЕС почали будувати два енергоблоки за технологією Westinghouse

На Хмельницькій АЕС 11 квітня стартував проєкт з будівництва енергоблоків №5 і №6 за американською технологією АР1000 Westinghouse. Про це йдеться у пресрелізі НАЕК «Енергоатом». Особлива риса американської технології АР1000 – можливість маневрування блоків, зазначив міністр енергетики Герман Галущенко.

Головні матеріали Forbes Ukraine у email-розсилці. Раз на тиждень на вашій пошті.

Дякуємо за підписку Підписатися

Ключові факти

  • Особлива риса американської технології АР1000 – можливість маневрування блоків, зазначив міністр енергетики Герман Галущенко. За його словами, в умовах російських обстрілів обʼєктів енергетики побудова блоків із можливістю маневрування дуже важлива. 
  • «Це великий геополітичний проєкт спільного інтересу України і США. Технології, які ми будемо разом будувати і розвивати, витіснять росіян з європейського ринку атомної енергетики», – зазначив міністр.
  • Ці блоки на Хмельницькій АЕС будуть першими з дев’яти, які планується побудувати в Україні спільно з Westinghouse за технологією АР1000, сказала посол США в Україні Бріджит Брінк.

На Хмельницькій АЕС стартував проєкт будівництва двох енергоблоків за технологією Westinghouse /Фото 1

Міністр енергетики Герман Галущенко

На Хмельницькій АЕС стартував проєкт будівництва двох енергоблоків за технологією Westinghouse /Фото 2

На Хмельницькій АЕС стартував проєкт будівництва двох енергоблоків за технологією Westinghouse /Фото 3

Контекст

Westinghouse розробила водо-водяний ядерний реактор AP1000 у 2005 році. Це – потужніший аналог попереднього реактора AP600. Перевагою реактора мала бути більша безпека, зниження вартості, новітня модульна технологія збирання. Перший реактор AP1000 почали будувати у 2008 році у Китаї, у Саньмень. Енергоблок ввели в експлуатацію за 10 років, у 2018-му.

Президент «Енергоатома» Петро Котін і головний виконавчий директор Westinghouse Electric Company Патрік Фрагман 17 грудня 2023-го підписали угоду про закупівлю обладнання для енергоблока №5 Хмельницької АЕС, який має будуватися за американською технологією АР1000.

Проєкт планується фінансувати за рахунок кредитів, які будуть залучені Westinghouse у США, і за кошти самого «Енергоатому», заявляв раніше Галущенко. За його словами, середня вартість будівництва енергоблоку становить близько $5 млрд.

Завдяки будівництву ХАЕС-5, ХАЕС-6, після запуску в експлуатацію двох нових блоків №3 та №4 тут, на ХАЕС, потужність цієї станції може перевищити потужність найбільшої в Європі Запорізької АЕС.

Нині працюють п’ять енергоблоків АР1000, ще п’ять будуються за даними Westinghouse.

2 квітня Кабмін схвалив законопроєкт про будівництво двох інших енергоблоків ХАЕС – №3 і №4.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *