МВФ відклав місію в Росії

Міжнародний валютний фонд (МВФ) відклав початок роботи місії в Росії. Про це повідомив ТАСС виконавчий директор МВФ від РФ Олексій Можин. 

Це мала бути перша місія Фонду за час повномасштабної війни Росії проти України. Плани МВФ розкритикували в Україні та інших країнах.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Деталі

  • Місія МВФ відклала роботу у Росії через «технічну неготовність», але РФ готова її прийняти, уточнив Можин.

Контекст

4 вересня Reuters повідомив, що МВФ уперше від початку повномасштабної війни в Україні відправить місію до Росії. Агентство зазначило, що МВФ став першою великою міжнародною фінансовою організацією, яка відправить свою офіційну місію до Росії після її вторгнення в Україну в лютому 2022 року.

Президент Київської школи економіки Тимофій Милованов різко розкритикував майбутню місію МВФ у Росії. За його словами, у такий спосіб фонд знищив свою репутацію. «Це буде перша місія з початку війни. Раніше такі місії не посилали через вторгнення РФ в Україну. Я так розумію, що МВФ вирішило, що це вторгнення закінчилось і можна повертатись до нормальних стосунків», – наголосив він.

Минулого тижня МВФ заявив, що відновлює щорічні огляди економіки Росії, оскільки економічна ситуація в регіоні «стабільніша», ніж раніше. Огляд, відомий як оцінка статті IV, є «взаємним зобовʼязанням» Фонду та його членів, зазначили в МВФ. «Стаття IV – це не опція, а інституційне зобовʼязання Фонду, яке виконується на благо всіх держав-членів», – повідомили в МВФ. І Фонд, і Росія відмовилися уточнити, хто був ініціатором перезапуску.

МВФ зазначав, що його співробітники розпочнуть віртуальні обговорення з російською владою 16 вересня, а потім вирушать до країни для особистих обговорень. Цей візит був запланований на 1 жовтня, за словами джерел, МВФ намагався переконати Росію провести зустрічі у третій країні.

Франція, Бельгія та Польща, а також низка країн Балтії та Північної Європи здивовані рішенням МВФ, ухваленим на початку цього місяця, відновити взаємодію з Москвою. Країни ЄС планували оскаржити плани вашингтонського кредитора.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *