Мінцифри почало тестування програми е-резидентства для іноземців

Міністерство цифрової трансформації запускає закрите бета-тестування програми електронного резидентства uResidency, йдеться у повідомленні пресслужби. Завдяки цій програмі іноземці зможуть зареєструвати та вести бізнес, а також сплачувати податки в Україні.

Даруємо 40% знижки на річну диджитал-підписку на сайт Forbes. Оформлюйте зараз і заощаджуйте 720 грн за промокодом BESTPRICE. Підписуйтесь за цим посиланням.

Ключові факти

  • Для того щоб стати е-резидентом, закордонним підприємцям не потрібно їхати в Україну. Для отримання статусу треба пройти одноразову офлайн-верифікацію в українській консульській установі в країні проживання. Усі інші процеси відбуваються онлайн, зокрема, від подання заявки на участь у програмі до відкриття банківського рахунку.
  • Після закінчення бета-тестування програма буде доступна громадянам перших чотирьох країн – Індії, Пакистану, Таїланду та Словенії. Згодом список поповнюватиметься.
  • Програма спрямована на власників малого бізнесу з Азії та Європи. У фокусі – спеціалісти з ІТ-сфери та фахівці, які надають онлайн-послуги у сфері креативної економіки.
  • uResidency передбачає, що іноземці зможуть зареєструвати бізнес в Україні та автоматично сплачувати податки до бюджету.
  • За словами заступника міністра цифрової трансформації Олександра Борнякова, uResidency має допомогти системно залучати грошові потоки в Україну. 
  • Очікується, що програма також стимулюватиме банківську сферу завдяки масштабуванню цифрових продуктів на іноземні ринки.

Контекст

Проєкт uResidency реалізується за підтримки Європейського Союзу в межах проєктів EU4DigitalUA та DT4UA, що впроваджує естонська Академія електронного управління.

У 2021 році віцепремʼєр з інновацій Михайло Федоров заявив, що Україна впроваджуватиме е-резидентство. Він повідомляв, що за 6,5 років існування е-резидентство принесло Естонії €63 млн надходжень до бюджету, з яких €17,5 млн – лише у 2020-му. 

У довоєнному 2021-му Федоров зазначав, що Мінцифри запустило лендинг проєкту, де зареєструвалося близько 1300 іноземців, зацікавлених в електронному резидентстві. Очікувалося 3000 резидентів до кінця 2022 року та близько $1,5 млн податкових надходжень до бюджету. 

У жовтні 2022-го Рада ухвалила закон про електронне резидентство, за законопроєкт №5270 про спеціальний статус для іноземців, що відкриває можливість вести бізнес в Україні онлайн, в цілому проголосували 252 депутати.

У вересні Кабмін ухвалив механізм отримання іноземцем статусу е-резидента онлайн. Щоб відкрити бізнес в Україні, не потрібно бути присутнім особисто, крім того, можна буде дистанційно відкривати банківські рахунки чи сплачувати податки онлайн.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *