Міжнародні резерви України впали нижче $40 млрд

Міжнародні резерви України у вересні скоротилися на 8,1%, до $38,9 млрд, повідомила пресслужба Національного банку. Поточний обсяг резервів забезпечує пʼять місяців майбутнього імпорту товарів і послуг, що є високим показником.

Достатній рівень резервів свідчить про спроможність НБУ згладжувати надмірні коливання обмінного курсу.

⚡️Ексклюзивно: спікер на форумі «Енергія бізнесу» – Деніел Єрґін, віце-голова S&P Global, письменник та лауреат Пулітцерівської премії. Він автор бестселерів про енергетику та світову економіку, зокрема «The Prize» і «The New Map». Вже 9 жовтня зустрінемося. 

Долучайтеся до форуму!

Деталі

  • Зниження обсягу резервів відбулося через валютні інтервенції НБУ, боргові виплати та паузу в зовнішніх надходженнях.
  • НБУ продав на валютному ринку $3,2 млрд та викупив до резервів лише $0,6 млн.
  • Україна у вересні сплатила Міжнародному валютному фонду $729,8 млн, а також $552,4 млн іншим кредиторам.
  • Обсяг зовнішнього фінансування у вересні становив менш ніж $100 млн.

Міжнародні резерви України впали нижче $40 млрд через паузу зовнішньої допомоги /Фото 1

Інфографіка: Олександра Карасьова, Forbes Ukraine

  • У жовтні очікується транш від МВФ в обсязі $1,1 млрд, за яким, імовірно, послідує останній у цьому році транш Ukraine Facility в розмірі $4,6 млрд. Це залишає потребу залучити ще $10,8 млрд від інших джерел. І це в умовах президентських виборів у США, які навряд чи полегшать завдання. Скільки уряду потрібно залучити на борговому ринку, читайте в матеріалі Forbes Ukraine.
  • Поточний обсяг міжнародних резервів покриває пʼять місяців майбутнього імпорту товарів і послуг, що є високим показником.

Контекст

У серпні міжнародні резерви України збільшились на 13,7%, або на $5,1 млрд, і на 1 вересня становили $42,3 млрд. Резерви відновилися до $42 млрд – рівня квітня 2024 року. До цього вони скорочувалися протягом пʼяти місяців поспіль.

НБУ очікує, що цього року міжнародні партнери нададуть близько $38 млрд пільгових кредитів і грантів, наступного – не менше $31 млрд, а у 2026-му – $21 млрд. Про це йдеться в останньому інфляційному звіті регулятора. Фактичний обсяг зовнішнього фінансування за вісім місяців 2024 року становить $24,5 млрд.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *