Міжнародні резерви України в жовтні впали на 1,9% – НБУ

У жовтні міжнародні резерви України знизилися на 1,9% і становили на 1 листопада 2023 року $38,97 млрд, йдеться в повідомленні пресслужби Національного банку. Падіння, яке відбувається третій місяць поспіль, зумовлене інтервенціями НБУ та борговими виплатами країни в іноземній валюті. 

Ключові факти

  • Водночас обидва чинники значною мірою були компенсовані надходженнями від міжнародних партнерів, зазначається у повідомленні. 
  • У жовтні НБУ відповідно до балансових даних продав на валютному ринку $3,4 млрд та викупив до резервів $14,0 млн. Отже, чистий продаж валюти НБУ минулого місяця становив $3,3 млрд порівняно із $2,7 млрд у вересні. 
  • Зростання інтервенцій в НБУ пояснили насамперед ситуативним збільшенням попиту на валюту в перші дні переходу від фіксації курсу до режиму керованої гнучкості курсу. З 2 до 6 жовтня чистий продаж валюти Нацбанком на валютному ринку становив відповідно до балансових даних $1,2 млрд, майже половину цього обсягу НБУ продав у перший день дії нового курсового режиму. 
  • На валютні рахунки уряду в Національному банку надійшло $3,3 млрд. 
  • Уряд виплатив за обслуговування та погашення державного боргу в іноземній валюті $892,5 млн, з яких $715,3 млн – за обслуговування та погашення валютних ОВДП, $135,8 млн – борг перед Світовим банком, решта – борг перед іншими міжнародними кредиторами. Крім того, Україна сплатила Міжнародному валютному фонду $80,1 млн. 
  • У жовтні внаслідок переоцінки вартість фінансових інструментів збільшилася на $247,2 млн. 
  • Поточний обсяг міжнародних резервів забезпечує фінансування 5,2 місяця майбутнього імпорту, зазначається у повідомленні.

Міжнародні резерви скорочуються третій місяць поспіль через інтервенції НБУ /Фото 1

Контекст

Ажіотаж на валютному ринку, що виник після рішення НБУ відмовитися від фіксованого курсу гривні, схоже, минув. Інтервенції Нацбанку знизились до звичайних денних рівнів ($110–120 млн), а офіційний курс навіть зміцнився у порівнянні з донедавна зафіксованими – до 36,57 грн/$.

Опитані Forbes економісти та учасники ринку не очікують суттєвих змін з курсом принаймні у найближчі місяці. Ключова причина – націленість НБУ на збереження стабільної ситуації попри суттєвий структурний дефіцит валюти в економіці.

Як валютний ринок прожив перші 10 днів керованої гнучкості курсу та що це, зрештою, означатиме для гривні, читайте тут.

За підсумками 2023 року Нацбанк очікує близько $45 млрд міжнародної допомоги для України. За наявності достатнього і вчасного фінансування від партнерів НБУ зможе підтримувати резерви на рівні понад $40 млрд, попри значні інтервенції для збереження стійкості валютного ринку. 

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *