Міжнародні резерви України скоротилися на $1,5 млрд, до $37 млрд

Міжнародні резерви України у лютому зменшились на $1,5 млрд (на 3,8%), до $37,1 млрд. Про це повідомила пресслужба НБУ. Це – відкат до показників травня 2023 року (виправлено: у першому варіанті новини було вказано лютий).

📲 45 секунд – на один пост, 20 хвилин на день, щоб дізнатися головні економічні та бізнесові новини. Підписуйтеся на Telegram-канал Forbes Ukraine, щоб економити час.

Ключові факти

  • НБУ пояснив, що така динаміка зумовлена валютними інтервенціями для збереження курсової стійкості та борговими виплатами країни в іноземній валюті, які частково були компенсовані надходженнями від міжнародних партнерів.
  • НБУ у лютому продав на валютному ринку $1,5 млрд та викупив до резервів $31,9 млн. Чистий продаж валюти НБУ в лютому зменшився у 1,4 раза порівняно з січнем.
  • За обслуговування та погашення державного боргу в іноземній валюті виплачено понад $1,1 млрд.
  • Крім того, Україна сплатила Міжнародному валютному фонду $379 млн.

Контекст

Якщо за підсумками 2023 року резерви України збільшились до $40,5 млрд, то за перші два місяці 2024-го вони скоротились до $37 млрд.

Фінансування від партнерів у січні-лютому було вкрай обмежене – лише $1,2 млрд за два місяці. Найбільшим донором стала Японія – $901 млн грантів та кредитів. Також допомогли Норвегія ($295 млн) та Іспанія ($3 млн).

На цьому тлі курс гривні у лютому досягнув історичного мінімуму. Одна з причин – зменшення інтервенцій Нацбанку на ринку, вочевидь, з метою економії резервів.

У березні Україна очікує на значні обсяги допомоги від партнерів: €4,5 млрд від ЄС, €900 млн – від МВФ, близько $1,5 млрд від Світового банку.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *