Мережа АЗС «Параллель» розглядає покупку двох мереж АЗС – Motto і Prime

Паливна мережа зі сходу України «Параллель» може придбати дві мережі заправок Motto і Prime у 2024 році. Угоди можуть бути закриті протягом 2024 року, йдеться у тексті Forbes «Перша M&A на паливному ринку за багато років».

Ключові факти

  • «Параллель» Олександра Дубініна може купити дві мережі – Motto і Prime, розповів Forbes власник однієї з паливних мереж та Олександр Мельничук, директор зі стратегічного маркетингу та інновацій «БРСМ-Нафта».
  • Угоди поки на ранній стадії і мають бути закриті протягом 2024-го, сказав топменеджер однієї з паливних мереж на умовах анонімності через чутливість питання.
  • «Параллель» поки не подавала запит на концентрацію в Антимонопольний комітет (АМКУ), йдеться у відповіді відомства на запит Forbes.
  • АМКУ досліджує можливу купівлю Motto власником мережі «Параллель». Причиною дослідження стала новина видання «Нафторинок» про обʼєднання двох мереж, пояснили Forbes у пресслужбі АМКУ. 
  • З 1 листопада «Параллель» домовилась з Мotto лише про постачання пального, за даними профільного видання Enkorr.
  • Одна заправка Motto в середньому може коштувати $300 000-400 000, а вся мережа – до $30 млн, за оцінкою директора консалтингової групи «А-95» Сергія Куюна. 
  • Prime – інша мережа, яка може обʼєднатись з «Параллель». Ця мережа продає пальне вантажному транспорту, а не власникам легкових автомобілей. Куюн оцінює мережу Prime у суму до $3 млн.

Контекст

Мережу АЗС «Параллель» у Донецькій, Луганській, Запорізькій областях і Криму розбудувала компанія «СКМ» Ріната Ахметова. До війни мережа нараховувала 140 автозаправних станцій, але через окупацію Донбасу і Криму Росією втратила 80 АЗС.

Наприкінці 2020-го «Параллель» купив Олександр Дубінін за власні і кредитні кошти. Сума угоди – $30 млн, за оцінкою директора консалтингової групи «А-95» Сергія Куюна.

Внаслідок повномасштабного вторгнення «Параллель» втратила або зупинила роботу 36 АЗС. Нині «Параллель» – це 24 заправки у Дніпропетровській, Одеській, Київській і підконтрольній Україні території Донецької та Запорізької областей.

Якщо «Параллель» об’єднає заправки Motto і Prime, вона зросте уп’ятеро, до понад 100 АЗС і увійде до десятки найбільших паливних мереж України, каже Куюн.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *