Мала приватизація через «Прозорро.Продажі» принесла 3,3 млрд грн за рік

Мала приватизація державного та комунального майна в електронній торговій системі «Прозорро.Продажі» цьогоріч поповнила бюджети різних рівнів на понад 3,3 млрд грн, повідомляє Міністерство економіки. Серед громад найактивніше працювало з ринком малої приватизації місто Дніпро.

Ключові факти

  • За підсумками онлайн-аукціонів з продажу об’єктів Фондом держмайна (ФДМУ) до держбюджету надійшло понад 2,6 млрд грн. Приватизація комунальних об’єктів принесла громадам понад 650 млн грн. 
  • Найвищу ціну за приватизацію державного об’єкта у 2023-му переможці торгів сплатили за готель «Ермітаж» у Києві – 311 млн грн. Найдорожчим комунальним приватизаційним об’єктом став Житомирський обласний центр кінематографії за 40 млн грн.
  • Серед громад найактивніше працювали з ринком малої приватизації Дніпро – 35 успішних торгів, Львів – 32 та Київ – 23. 
  • Загалом за рік бізнес і громадяни приватизували майже 914 обʼєктів по всій країні, 350 з них – держмайно, яке через онлайн-аукціони реалізував ФДМУ та його регіональні відділення, ще 560 – активи, які продали громади. 
  • За право придбати державне та комунальне майно у 2023 році змагалося понад 3600 учасників. «Попит бізнесу на об’єкти малої приватизації на другий рік повномасштабної війни зберігається, і в середньому конкуренція на торгах становила понад три учасники», – зазначив Сергій Бут, СЕО «Прозорро.Продажі». 
  • За словами голови ФДМУ Віталія Коваля, фонд планує активно залучити до приватизації і великий бізнес, готує Велику приватизацію, а також відкриття прозорого ринку оренди сільськогосподарських земель і продаж на аукціонах активів агресора для відшкодування збитків, завданих війною.

Контекст

Попри війну, бізнес продовжує купувати державні підприємства. Мала приватизація відновилася в Україні 19 вересня 2022 року. У березні ФДМУ повідомляв, що серед найбільш успішних торгів – продаж порту «Усть-Дунайськ» та Львівського ювелірного заводу. Покупці перерахували до держбюджету 201 млн грн і 185 млн грн відповідно.

За майже рік відновлення малої приватизації близько 400 підприємців купили у держави занедбані об’єкти, а з січня до липня 2023 року бюджет отримав майже 2,1 млрд грн. 

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *