Лідери ЄС пропонують щорічні дебати щодо пакету допомоги Україні на €50 млрд, щоб обійти вето Угорщини – Reuters

Лідери Європейського Союзу запропонують у четвер, 1 лютого, проводити щорічні дебати щодо запланованого пакету допомоги Україні у розмірі €50 млрд у спробі подолати вето з боку Угорщини, пише Reuters із посиланням на проєкт висновків саміту.

Тільки 31.01 та 1.02 даруємо 800 грн знижки на річну диджитал-підписку на сайт Forbes. Вартість зі знижкою — 999 грн/рік. Оформлюйте зараз за промокодом FORBES2024. Підписуйтесь за цим посиланням

Ключові факти

  • В останній версії проєкту підсумків саміту, з якою ознайомилося агентство, лідери ЄС кажуть, що вони могли б проводити щорічні дебати про те, як гроші ЄС витрачаються Україною на основі звітів Європейської комісії.
  • Це не дасть Угорщині права накласти вето на гроші, але може викликати стурбованість.
  • «Європейська рада щорічно проводитиме дебати щодо реалізації цього механізму з метою надання рекомендацій щодо підходу ЄС до ситуації, що виникла внаслідок агресивної війни Росії проти України», – йдеться у проєкті.
  • Поки що неясно, чи погодиться премʼєр-міністр Угорщини Віктор Орбан на таку угоду у четвер.
  • Дипломати також заявляють, що Будапешт хоче не лише отримати щорічне право вето, а й не бажає сприяти збільшенню витрат на обслуговування спільних позик ЄС для фонду відновлення. Зокрема, через те, що Угорщина не отримала своїх грошей через побоювання з приводу верховенства закону.
  • Використання бюджету ЄС, яке мають підтримати всі 27 країн-членів ЄС, як і раніше, вважається найкращим варіантом, але 26 країн, окрім Угорщини, також можуть знайти рішення за межами бюджету блоку, якщо це необхідно, щоб забезпечити фінансування України.
  • За словами дипломатів, організація фінансування поза бюджетом ЄС, без необхідності схвалення Угорщини, була б більш дорогою та політично складною, але цілком можливою, використовуючи той же метод, який ЄС використав для виплати €18 млрд Києву у 2023 році, заявили дипломати.

Контекст

Пакет підтримки від ЄС покликаний допомогти покрити потреби України на 2024-2027 роки, включаючи €33 млрд у вигляді дешевих кредитів та €17 млрд у вигляді грантів із бюджету ЄС, щоб забезпечити Києву стабільне фінансування у боротьбі з вторгненням Росії.

Угорщина, яка підтримує тісні звʼязки з Москвою, наполягає на щорічному перегляді, який би дав їй право накладати вето на виплати щороку. 

Це суперечить ідеї передбачуваного фінансування, і інші країни ЄС відкидають її, але якщо гроші мають надходити з бюджету ЄС, це вимагає одностайності серед 27 країн ЄС, тому потрібна згода Угорщини.

15 грудня 2023-го Орбан заявив, що Угорщина не підтримає надання фінансової допомоги Україні з бюджету ЄС. На саміті ЄС у Брюсселі наклав вето на поправку до бюджету спільноти, яка передбачає виділення Україні €50 млрд протягом 2024–2027 років.

22 січня Угорщина також виступила проти пропозиції усередині блоку створити новий фонд для забезпечення військової допомоги Україні.

У кількох столицях розглядалася можливість використання статті 7 договору про Європейський Союз, яка б дала Брюсселю можливість позбавлення права голосу або, як сказав один дипломат, заблокувати виплату грошей Будапешту. Але інші відкинули цю ідею, оскільки вона потребує одностайної підтримки, і багато країн не хочуть запроваджувати такі серйозні санкції.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *