Кубраков розповів про будівництво укриттів від дронів та ракет на підстанціях

Агентство відновлення працює над зведенням захисту від обстрілів на 22 підстанціях. На більшості – вже зведені укриття від дронів. Зведення споруд ІІІ типу – від ракет – потребує додаткового фінансування. Про це розповів віцепремʼєр-міністр з відновлення Олександр Кубраков під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад.

Головні матеріали Forbes Ukraine у email-розсилці. Раз на тиждень на вашій пошті.

Дякуємо за підписку Підписатися

Ключові факти

  • Завдяки укриттям кілька прифронтових регіонів і досі з електрикою, навіть попри щоденні удари, зазначив Кубраков, якого цитує пресслужба Мінінфраструктури.
  • За його словами, загалом в Україні 90 магістральних підстанцій, які займають площу від 10 до 45 га, а також десятки тисяч менших підстанцій. 
  • «Ті проєкти будівництва, які ми втілюємо зараз, – розробляли разом з українськими, американськими, британськими, японськими та німецькими військовими та енергетиками з нуля. Перед початком будівництва погоджували з ГШ ЗСУ, ДСНС та НЕК «Укренерго», – розповів Кубраков. 
  • Він наголосив, що зведення споруд ІІІ типу – від ракет – потребує додаткового фінансування. «Разом з урядовою командою шукаємо і залучаємо міжнародну технічну допомогу – гранти та доступні кредити – для відновлення генерації та транспортування електрики», – зазначив віцепремʼєр.
  • Крім того, за його словами, паралельно опрацьовуються питання альтернативних джерел – газотурбінних електростанцій та когенераційних установок. «Розуміємо кількість, потребу, майданчики для розміщення, прогнозовану потужність і вартість», – зазначив Кубраков.

Контекст

У ніч на 11 квітня Росія атакувала Трипільську ТЕС компанії «Центренерго», що в місті Українка Київської області. Після влучання ракет ТЕС повністю знищена, заявив голова наглядової ради «Центренерго» Андрій Гота. За його словами, після влучань сталася масштабна пожежа в турбінному цеху. Наразі на підприємстві тривають роботи з локалізації вогню.

«11 квітня – чорний день в історії «Центренерго». Компанією втрачено 100% генерації. Трипільська ТЕС – була найбільшим постачальником електроенергії у Київську, Черкаську та Житомирську області», – йдеться у заяві компанії.

22 березня 2024 року повністю знищили Зміївську ТЕС у Харківській області, а 25 липня 2022-го російські війська окупували Вуглегірську ТЕС на Донеччині.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *