Криміналізація контрабанди. Зеленський підписав законопроєкт №5420

Президент Володимир Зеленський підписав законопроєкт №5420, яким криміналізується контрабанда, свідчить інформація в картці законопроєкту на сайті Верховної Ради.

Даруємо 40% знижки на річну диджитал-підписку на сайт Forbes. Оформлюйте зараз і заощаджуйте 720 грн за промокодом BESTPRICE. Підписуйтесь за цим посиланням.

Ключові факти

  • За словами нардепа Ярослава Железняка, у документі враховано поправки, на яких наполягав бізнес: пороги для товарної контрабанди пропонується підняти в пʼять разів; пороги для контрабанди підакцизними товарами – у два рази; набрання чинності положень щодо товарної контрабанди відкладається до середини 2024 року (дедлайн МВФ по перезавантаженню БЕБ).
  • У законі враховані наполягання бізнесу щодо зазначення умисної форми вини, виключно за наявності якої може відбуватися кваліфікація дій як злочину.
  • Також обмежено можливі випадки притягнення до відповідальності за «контрабандними» статтями за подання документів із неправдивими відомостями – вони мають бути підставою для переміщення товарів, підлягати обов’язковому декларуванню відповідно до митного законодавства, а також мати вплив на визначення розміру митних платежів чи дотримання заходів нетарифного регулювання.
  • Ухвалення законопроєкту – вимога макрофіну від ЄС на €1,5 млрд в цьому році, нагадав Железняк.
  • Контрабанда поза митним контролем каратиметься штрафом – від 10 000 до 25 000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. За повторне порушення закону передбачено від п’яти до 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна, за контрабанду товарів, вчинену організованою групою – від семи до 11 років із конфіскацією майна.
  • Проводити досудові розслідування у кримінальних провадженнях матимуть право детективи органів БЕБ після перезавантаження органу.
  • Кримінальна відповідальність за контрабанду підакцизних товарів набере чинності з 1 січня 2024 року, за контрабанду всіх інших товарів – з 1 липня 2024 року.

Контекст

Верховна Рада ухвалила законопроєкт №5420 у першому читанні 13 липня 2021 року. 6 грудня профільний комітет підтримав його в редакції, яка викликала зауваження бізнесу.

Проти його ухвалення в цій редакції, зокрема, виступили Українська рада бізнесу (УРБ), Спілка українських підприємців (СУП), Федерація роботодавців України (ФРУ), громадська рада при Держмитслужбі.

9 грудня парламент прийняв у другому читанні законопроєкт №5420 про криміналізацію контрабанди з урахуваннями побажань бізнесу.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *