Країни «Великої сімки» більше не обговорюють повну конфіскацію заморожених російських активів – FT

Україна продовжує наполягати на повній конфіскації активів Росії, але офіційні особи G7 приватно заявляють, що це питання більше не обговорюється, пише Financial Times. Натомість вони вивчають альтернативні способи вилучення фінансування із заморожених активів.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Наразі Білий дім просуває нову ідею, яка, як він сподівається, отримає підтримку лідерів G7 у червні. Це вимагатиме виділення близько $50 млрд фінансування для України за допомогою кредиту або облігацій, забезпечених майбутніми прибутками від заморожених активів.
  • Згідно з пропозиціями ЄС, які мають бути прийняті найближчими тижнями, більшість нинішніх і майбутніх прибутків від російських активів, що належать Euroclear, використовуватиметься в першу чергу для спільних закупівель зброї для України. Весь прибуток, отриманий до середини лютого, буде передано Euroclear як буфер від судових витрат і ризиків.
  • Політики, експерти з правових питань та сама Euroclear згодні з тим, що використання прибутків, а не самих активів є юридично обґрунтованим, що робить його набагато менш ризикованим, ніж захоплення російських резервів.
  • Водночас план ЄС, який вимагає консенсусу всіх 27 держав-членів, приноситиме лише близько €3 млрд на рік, залежно від динаміки відсоткових ставок.
  • На нещодавній зустрічі міністрів фінансів «Великої двадцятки» у Бразилії делегати були занепокоєні потенційним захопленням чи використанням заморожених російських активів. Серед них два міністри – Мохаммед аль-Джадаан із Саудівської Аравії та Шрі Муляні Індраваті з Індонезії. 
  • За даними видання, такі країни, як Індонезія та Саудівська Аравія, лобіюють столиці ЄС, щоб вони не конфісковували активи РФ, побоюючись за майбутнє власних резервів, що зберігаються на Заході.
  • Прихильники повної конфіскації активів РФ на чолі зі США вважають, що це забезпечить фінансовий імпульс та потенційно може повернути війну на користь Києва. На думку противників – такий крок ризикує створити небезпечний прецедент у міжнародному праві, який може поставити під загрозу не лише інтереси будь-якої країни, яка ворогує із західними столицями, а й міжнародний правопорядок.

Контекст

До G7 входять США, Канада, Японія, Велика Британія, Франція, Німеччина та Італія. ЄС, США, Японія та Канада заморозили активи російського центрального банку на суму близько $300 млрд у 2022 році, коли Росія вторглася в Україну. Лише близько $5–6 млрд перебувають у Сполучених Штатах, більша частина зберігається в Європі, зокрема в центральному депозитарії цінних паперів Бельгії Euroclear. З початку війни вони принесли прибуток у розмірі €3,85 млрд, і країни ЄС обговорювали використання цього прибутку для допомоги Україні.

Зсув Вашингтона у бік зосередження уваги на відсотках від активів відбувся після того, як його зусилля щодо конфіскації активів наштовхнулися на масовий опір з боку Франції, Німеччини та Європейського центрального банку, які стурбовані тим, що євро може постраждати.

Голова ЄЦБ Крістін Лагард вважає, що пропозиції США щодо використання заморожених російських активів для фінансування військової допомоги Україні можуть порушувати міжнародне право. Коментар Лагард свідчить про розкол між союзниками України у цьому питанні.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *