Конкурент з OpenAI. Стартап Ілона Маска xAI прагне залучити $6 млрд від інвесторів – FT

Cтартап xAI Ілона Маска веде переговори про залучення до $6 млрд, оскільки мільярдер сподівається на глобальних інвесторів, зокрема Гонконгу, для фінансування його проєкту – конкурента OpenAI, пише Financial Times.

15 лютого Forbes проводить бізнес-конференцію AgriFood, де визначимо перспективи розвитку української агропромисловості. Понад 25 cпікерів із Enzym, HD-group, IMK, Raiffeisen Bank та інших компаній. Нетворкінг, воркшопи, бізнес-знайомства. Купити квитки можна за цим посиланням.

Ключові факти

  • За словами джерел, останніми тижнями стартап мільярдера в галузі штучного інтелекту привернув увагу багатих людей та інвесторів по всьому світу.
  • Три джерела, знайомі з переговорами, сказали, що Маск сподівається залучити до $6 млрд нового акціонерного капіталу для xAI за запропонованої оцінки $20 млрд. Проте інформатори попередили, що переговори тривають і Маск все ще перевіряє апетит інвесторів на такі великі суми.
  • Одна людина повідомила, що стартап націлився на суверенні фонди добробуту на Близькому Сході, тоді як інші сказали, що були перемовини із інвесторами у Японії та Південній Кореї.
  • Водночас збір грошей у Гонконгу для американської фірми, що займається штучним інтелектом, може стати політично небезпечним процесом у міру зростання геополітичної напруженості.
  • У грудні компанія xAI Маска запустила свій перший продукт – чат-бота Grok, який навчається з використанням постів у соціальних мережах на X, що дозволяє йому давати більш актуальні відповіді, ніж конкуренти.
  • За словами одного з джерел, Morgan Stanley координує збір коштів. 

Контекст

Маск був одним з інвесторів-засновників OpenAI, але пішов із компанії в 2018 році через розбіжності з генеральним директором Семом Альтманом. У липні минулого року він заснував власну компанію в галузі штучного інтелекту, скаржачись на те, що такі конкуренти, як OpenAI, Microsoft і Google, цензурують свої продукти штучного інтелекту і недостатньо приділяють увагу заходам безпеки.

Масштаб збору коштів свідчить про величезні витрати, необхідні для розробки генеративного штучного інтелекту. Моделі, які за секунди створюють текст, зображення і код, потребують величезних обчислювальних потужностей, обсягів даних та нових чипів.

OpenAI лише від Microsoft залучив близько $13 млрд. Інші стартапи, такі як Anthropic та Cohere, також залучили мільярди доларів від таких компаній, як Google, Amazon, та провідних груп венчурного капіталу Кремнієвої долини.

OpenAI перебуває в процесі вторинного продажу акцій деяких своїх співробітників у рамках угоди, яка оцінює бізнес у $86 млрд.

У грудні xAI Маска подала до Комісії з цінних паперів та бірж США документи, що свідчать про те, що вона прагне залучити $1 млрд фінансування від інвесторів в акціонерний капітал. У січні агентство Bloomberg повідомляло, що компанія залучила $500 млн. Маск заявив у X, що це «фейкова новина».

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *