Комітет Ради підтримав законопроєкт про демобілізацію строковиків

Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки рекомендує парламенту ухвалити в першому читанні та в цілому законопроєкт №11035 про звільнення в запас строковиків після завершення терміну військової служби під час воєнного стану, повідомив «Укрінформу» секретар комітету Роман Костенко.

📲 45 секунд – на один пост, 20 хвилин на день, щоб дізнатися головні економічні та бізнесові новини. Підписуйтеся на Telegram-канал Forbes Ukraine, щоб економити час.

Ключові факти

  • За його словами, комітет підтримав ухвалення проєкту закону №11035 в першому читанні та в цілому за умови врахування комітетської пропозиції.
  • Оборонний комітет пропонує встановити, що під час проведення загальної мобілізації і дії правового режиму воєнного стану строковики, термін військової служби яких закінчився під час воєнного стану та службу яких продовжено понад встановлені строки, звільняються в запас у строки, визначені указом президента. 
  • Пропонується врахувати, що такі особи не можуть бути призвані на військову службу під час мобілізації впродовж 12 місяців з дня звільнення в запас, якщо вони не висловили бажання продовжувати службу.

Контекст

3 березня 2022 року законом України був затверджений указ президента від 24 лютого 2022 року №65/2022 «Про загальну мобілізацію». Він набув чинності й застосовується від дня фактичного початку воєнних дій – 24 лютого 2022 року. 

Наразі призов на військову службу відбувається за мобілізацією, а нові призови на строкову службу не проводяться, у жовтні 2022 року Рада скасувала призов на строкову службу під час воєнного стану. Однак на службі залишаються строковики, призвані до воєнного стану.

22 лютого президент України Володимир Зеленський зареєстрував у Верховній Раді законопроєкт №11035 про демобілізацію строковиків. Законопроєкт позначений як невідкладний.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *