Китай планує залучити черед новий держфонд $40 млрд для стимулювання індустрії мікросхем – Reuters

Китай планує заснувати новий державний інвестиційний фонд для залучення понад $40 млрд для свого напівпровідникового сектора. Про це пише Reuters із посиланням на джерела, знайомі з цим питанням.

Forbes Ukraine випустив новий номер журналу. Придбати його з безкоштовною доставкою можна за цим посиланням. У журналі: перший список найкращих роботодавців для ветеранів, список перспективних молодих українців «30 до 30», 40 компаній, які вийшли на іноземні ринки під час війни, історії Марії Берлінської, Всеволода Кожемяки та загалом майже два десятки текстів.

Ключові факти

  • Ймовірно, це буде найбільший із трьох фондів, заснованих Китайським інвестиційним фондом індустрії інтегральних схем, зазначає видання.
  • Його мета в 300 млрд юанів ($41 млрд) перевищує аналогічні фонди, засновані в 2014 і 2019 роках, які зібрали 138,7 млрд юанів і 200 млрд юанів відповідно.
  • За даними одного із співрозмовників видання, основним напрямком інвестицій стане обладнання для виробництва мікросхем.
  • Мінфін Китаю планує зробити внесок до фонду в сумі 60 млрд юанів, повідомив співрозмовник Reuters. 

Контекст

Лідер КНР Сі Цзіньпін наголошував на необхідності досягнення Китаєм самозабезпеченості напівпровідниками. Ця потреба загострилася після того, як Вашингтон запровадив низку заходів експортного контролю протягом останніх кількох років, посилаючись на побоювання, що Пекін може використовувати передові чипи для посилення свого військового потенціалу.

Зокрема, у жовтні минулого року США запровадили масштабний пакет санкцій, які обрізали доступ Китаю до передового обладнання для виробництва мікросхем, а союзники США Японія та Нідерланди вжили подібних кроків.

Китай вкладає безпрецедентні кошти у вітчизняну напівпровідникову промисловість. За оцінками SIA, у країні будуються щонайменше 23 виробничі обʼєкти з запланованими інвестиціями у понад $100 млрд до 2030 року, згідно з презентацією. За даними групи, до 2029-го чи 2030 року Китай матиме більше половини світових потужностей галузі з виробництва напівпровідників старого покоління. 

Раніше стало відомо, що Huawei зайнявся виробництвом чипів і отримує близько $30 млрд державного фінансування від уряду та свого рідного міста Шеньчжень.

Також Китай непомітно відродив свою ініціативу з переманювання учених, які здобули освіту за кордоном, під новою назвою. Оновлена система набору персоналу пропонує пільги, включаючи субсидії на купівлю житла та бонуси у розмірі від 3 до 5 млн юанів (від $420 000 до $700 000).

Імпорт обладнання для виробництва чипів у Китай в червні та липні становив майже $5 млрд, що на 70% більше, ніж за той же період минулого року, свідчать дані китайської митниці.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *