Китай на порозі виробництва чипів наступного покоління, попри обмеження США – FT

Національні виробники чипів Китаю планують випустити процесори для смартфонів наступного покоління вже цього року, попри зусилля США обмежити розвиток передових технологій, пише Financial Times.

Ключові факти

  • SMIC та Huawei планують створити новий 5-нанометровий процесор, підтримуючи мету Пекіна в галузі передових напівпровідників.
  • За словами двох джерел, найбільший у країні виробник чипів SMIC зібрав у Шанхаї нові лінії з виробництва напівпровідників для масового виробництва чипів, розроблених технологічним гігантом Huawei.
  • Цей план підтримує цілі Пекіна досягти самозабезпеченості чипами, оскільки в жовтні адміністрація президента Джо Байдена посилила обмеження на експорт сучасного обладнання для виробництва чипів, посилаючись на міркування національної безпеки. 
  • США також працюють з Нідерландами та Японією, щоб заблокувати доступ Китаю до найновіших чипів і верстатів.
  • За словами двох обізнаних людей, SMIC має намір використовувати наявні запаси обладнання американського та голландського виробництва для виготовлення більш мініатюрних 5-нанометрових чипів. На виробничій лінії виготовлятимуться чипи Kirin, розроблені підрозділом Huawei HiSilicon та призначені для нових версій смартфонів преміум-класу.
  • Хоча 5-нм чипи все ще відстають на покоління від нинішніх передових 3-нм чипів, цей крок покаже, що напівпровідникова промисловість Китаю все ще досягає поступового прогресу, незважаючи на експортний контроль США.

Контекст

Компанія Huawei здивувала галузь та аналітиків своїми досягненнями, коли у серпні був випущений смартфон преміум-класу Mate 60 Pro з 7-нм процесором. За даними дослідження Canalys, цей телефон допоміг компанії збільшити постачання до Китаю майже на 50% у четвертому кварталі, оскільки він мав великий успіх у споживачів.

SMIC збільшила свої поточні 7-нм виробничі потужності, щоб виробляти більше чипів Kirin та графічних процесорів для штучного інтелекту, повідомили дві джерела. 

Аналітики та галузеві експерти вважають 7-нм чип Huawei Ascend 910b однією з найбільш перспективних альтернатив провідним на ринку процесорам штучного інтелекту Nvidia.

Лінії з виробництва 7-нм і 5-нм чипів включають американські машини, придбані SMIC до того, як на неї наклали обмеження. На її заводі також є літографічні машини ASML, поставлені минулого року.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *