Kernel Веревського звинуватили в порушенні правил ринку капіталу

Незалежний Комітет з корпоративного управління Варшавської фондової біржі заявив про порушення агрохолдингом Kernel Правил належної практики біржових компаній ВФБ 2021. Про це йдеться у звіті, опублікованому на сайті біржі.

15 лютого Forbes проводить бізнес-конференцію AgriFood, де визначимо перспективи розвитку української агропромисловості. Понад 25 cпікерів із Enzym, HD-group, IMK, Raiffeisen Bank та інших компаній. Нетворкінг, воркшопи, бізнес-знайомства. Купити квитки можна за цим посиланням.

Ключові факти

  • У главі 4 Good Practices of WSE Listed Companies 2021 наголошується, що при прийнятті рішень акціонерні товариства мають передусім враховувати повагу до «законних інтересів окремих груп інвесторів». 
  • Водночас Комітет корпоративного управління ВФБ вважає, що, випустивши акції у серпні 2023 року, Kernel порушила самі принципи функціонування ринку капіталу і, зокрема, основні права акціонерів компанії, включаючи право на рівне ставлення.
  • Зазначається, що емісія Kernel слугувала конкретним цілям одного з акціонерів, що нівелює сутність публічної компанії як спільноти інтересів окремих груп її власників. 
  • «Така практика компаній, акції яких котируються на Варшавській фондовій біржі, викликає рішучий спротив комітету і за жодних обставин не може бути схвалена ним», – наголошується у звіті.

Контекст

Наприкінці серпня 2023 року Kernel випустив 216 млн акцій, встановивши ціну випуску на рівні $0,2777 (1,15 злотого), що було значно нижче ринкової ціни акцій компанії на той час. Як пише ресурс Share UA Potential, емісія виглядала як недружній крок засновника Kernel Андрія Веревського та Ради директорів компанії по відношенню до інших акціонерів. 

Рішення комітету з корпоративного управління не буде нести для компанії додаткових юридичних наслідків, однак може бути враховане при розгляді судових справ міноритарних акціонерів компанії до Ради директорів, а також розгляді заяви Kernel щодо делістингу з Варшавської біржі, зазначає Share UA Potential.

Консультативний комітет ВФБ з питань корпоративного управління – постійний дорадчий орган з питань застосування принципів корпоративного управління на ринках, якими керує ВФБ, а також співробітництва ВФБ з іншими суб’єктами у розвитку та просуванні корпоративного управління в Польщі. До складу комітету входять представники польських фінансових регуляторних органів, CFA Society Poland, міністерств та відомств.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *