Італійський UniCredit планує стати найбільшим акціонером Commerzbank

Італійська банківська група UniCredit придбала фінансові інструменти, що дозволяють отримати додатково 11,5% акцій німецького Commerzbank, йдеться у пресрелізі UniCredit. Повідомлення зʼявилося попри відмову уряду Німеччини скорочувати свою частку в банку «у найближчому майбутньому». Керівництво Commerzbank вже попередило, що потенційна угода може спровокувати скорочення кредитування малого та середнього бізнесу, пише Financial Times.

Форум «Енергія бізнесу» у Києві вже 9 жовтня

Бізнес будує нову енергореальність, забезпечуючи незалежність в умовах блекаутів. 9 жовтня на форумі «Енергія бізнесу» обговоримо технології та інвестиції, що змінюють правила гри на енергоринку. Дізнайтеся, як адаптувати бізнес до майбутніх енергетичних викликів, за посиланням. 

Деталі

  • Фізичні розрахунки за придбаними фінансовими інструментами можуть відбутися тільки після отримання необхідного дозволу від регуляторів, ідеться в пресрелізі UniCredit. Тоді UniCredit володітиме 21% акцій Commerzbank. 
  • «Основна частина економічного ризику UniCredit була захеджована, що забезпечує йому повну гнучкість і можливість або зберегти за собою цю частку, або продати її з мінімальною втратою, або продовжити її збільшення», заявив італійський банк. 
  • Це залежатиме від результату переговорів з Commerzbank, з керуючою і наглядовою радами банку, а також з більш широким колом зацікавлених сторін, зазначається у повідомленні.
  • Commerzbank забезпечує близько 30% експортного фінансування Німеччини і є одним з найбільших у країні банків за обсягами кредитування малого та середнього бізнесу. 
  • У разі угоди з UniCredit функції ухвалення рішень щодо кредитів і ризик-менеджменту можуть бути перенесені за межі Німеччини, що підірве якість послуг для внутрішніх клієнтів Commerzbank, попереджають керівники банку.
  • Вони побоюються, що значна частина клієнтів з-поміж малого та середнього бізнесу, яких наразі налічується понад 25 000, покинуть банк, зазначило FT.

Контекст

Два тижні тому UniCredit несподівано для німецьких банкірів і політиків оголосив про купівлю 9%-вої частки в Commerzbank. Італійський банк придбав 4,5% акцій Commerzbank в уряду Німеччини і таку ж частку на ринку. Уряд повідомив, що продав акції Commerzbank на €702 млн, скоротивши свою частку в ньому до 12% з 16,49%. UniCredit заплатив €13,2 за акцію німецького банку.

UniCredit – другий за величиною акціонер німецького банку після уряду ФРН. Раніше UniCredit заявляв, що направить необхідні документи регуляторам, щоб домогтися дозволу на збільшення частки в Commerzbank ще на понад 10%.

Представники ЄЦБ, зокрема голова Крістін Лагард, схвально відгукнулися про можливу угоду. Лагард заявила, що подібна угода потішила б регуляторів, які очікували, що результатом інтеграції фінансових ринків Європи, зокрема, створення банківського союзу, стануть транскордонні злиття у фінансовому секторі.

20 вересня стало відомо, що уряд Німеччини вирішив не продавати акції Commerzbank у найближчому майбутньому. Німецьке фінансове агентство повідомило, що не буде продовжувати скорочення пакета акцій банку «до подальшого повідомлення».

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *