Італія припинила видачу «золотих віз» для росіян та білорусів

Італія призупинила програму видачі так званих «золотих віз» в обмін на інвестиції для громадян Росії та Білорусі, пише Italy24. Це сталося в середині липня, майже через півтора року після рекомендацій Єврокомісії.

Головні матеріали Forbes Ukraine у розсилці від digital шеф-редактора Віктора Кіщака. Раз на тиждень на вашій пошті.

Дякуємо за підписку Підписатися

Ключові факти

  • Міністерство у справах підприємств та продукції Італії не повідомило про причини такого рішення.
  • «Ми повідомляємо про зупинення програми для громадян Росії та Білорусі відповідно до розпорядження президента комітета від 14 липня 2023 року відповідно до рекомендації C (2022) 2028 Європейського Союзу», – написало відомство.
  • Ця відстрочка з 28 березня 2022 року (дата рекомендації ЄС) означала, що за минулий рік країна видала як мінімум 32 російським громадянам дворічну «інвесторську» візу з 36 осіб, які її запросили, що підтверджується даними, переданими тим же міністерством.
  • У 2022 році росіяни представляли першу національність серед інвесторів, які отримали візу за програмою «Інвесторська віза до Італії» (Investor Visa for Italy), випередивши американців (12) і британців (12), а також ще 23 заможні вихідці з інших країн.

Контекст

Минулого року Єврокомісія повідомила, що подібні програми «можуть призвести до привілейованого доступу на територію та внутрішній ринок Європейського Союзу та до переміщення в межах Шенгенської зони громадян Росії чи Білорусії, які підпадають чи підпадатимуть під дію санкцій ЄС» через їх відносини з урядами Москви чи Мінська.

Враховуючи складність проведення належних перевірок безпеки та ретельного розслідування, Єврокомісія запропонувала країнам-членам, включаючи Італію, негайно призупинити ці програми для росіян і білорусів.

У Великій Британії «золоті візи», вперше запроваджені у 2008 році, були популярними серед заможних людей з Росії, Китаю та Близького Сходу. Російські та китайські бізнесмени за останні два десятиліття стікалися до Лондона, скуповуючи все: від розкішних будинків до футбольних клубів. 17 лютого 2022 року Велика Британія оголосила про відмову від програми видачі віз для інвесторів в обмін на ввезення капіталу.

Згодом виявилось, що невелика кількість людей, яким були надані так звані британські «золоті візи» для інвесторів-мільйонерів, могли отримати свій статок за рахунок корупції або організованої злочинності. За словами міністра внутрішніх справ, 10 бізнесменів, які потрапили під санкції після вторгнення Росії в Україну, теж скористалися цією системою.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *