Іран передав Росії сотні балістичних ракет Fateh-110 та Zolfaghar

Іран передав Росії близько 400 потужних балістичних ракет класу «земля-земля». Ці ракети здатні вражати цілі на відстані від 300 до 700 км. Про це пише Reuters із посиланням на шість джерел.

📲 45 секунд – на один пост, 20 хвилин на день, щоб дізнатися головні економічні та бізнесові новини. Підписуйтеся на Telegram-канал Forbes Ukraine, щоб економити час.

Ключові факти

  • Йдеться про іранські балістичні ракети малої дальності Fateh-110 та їх різновид Zolfaghar, повідомили три іранські джерела. 
  • Поставки почалися на початку січня після досягнення угоди на зустрічах наприкінці минулого року між іранськими та російськими військовими і представниками спецслужб, які відбулися в Тегерані та Москві, повідомило одне з іранських джерел.
  • Іранський військовий чиновник, який побажав залишатися невідомим через конфіденційність інформації, сказав, що було щонайменше чотири поставки ракет, і найближчими тижнями буде більше.
  • Інший високопоставлений іранський чиновник зазначив, що деякі з ракет були відправлені до Росії кораблем Каспійським морем, а інші були транспортовані літаком.
  • «Буде більше поставок. Немає причин це приховувати. Нам дозволено експортувати зброю в будь-яку країну, яку ми забажаємо», – сказав інший іранський чиновник.
  • Як зазначає видання, термін дії обмежень Ради Безпеки ООН на експорт Іраном деяких ракет, безпілотників та інших технологій закінчився в жовтні. Проте США та ЄС зберегли санкції щодо програми балістичних ракет Ірану на тлі побоювань щодо експорту зброї до його проксі на Близькому Сході та до Росії.

Fateh-110 і Zolfaghar

Fateh-110 виготовляється іранською корпорацією Aerospace Industries Organization. Перебуває на озброєнні КСІР (Корпус стражів ісламської революції). Швидкість польоту – 3–4 Мах, маса БЧ – 650 кг. Орієнтовний час польоту – 300–350 секунд. 

Має декілька поколінь. Початкова дальність польоту ракети першого покоління становила 200 км, другого – до 250 км, третього – до 300 км. У серпні 2012 року Іран успішно випробував Fateh-110 четвертого покоління.

Zolfaghar належить до сімейства Fateh-110. Дальність польоту ракети – 700 км. Ракета може нести бойову частину масою 500 кг. Вважається, що Zolfaghar використовують комерційні системи GNSS підвищення точності.

Читати більше Згорнути

Контекст

Росія зблизилася з Іраном після повномасштабного вторгнення в Україну в лютому 2022 року. Серед іншого, Тегеран надав російському режиму тисячі дронів-камікадзе, які вбивають цивільних українців, а також технологію їхнього виробництва. 

У 2022 році вперше з’явилася інформація про те, що РФ намагається отримати в Ірані балістичні ракети Fateh-110 і Zolfaghar, оскільки у країни-агресора вичерпалися запаси 9М723 і 9М728 ОТРК «Іскандер».

Про те, що Іран готується надати Росії сучасні балістичні ракети малої дальності для ведення повномасштабної агресії проти України, заявляли в Білому домі у листопаді минулого року. Стурбованість щодо балістичних ракет посилилася після візиту міністра оборони РФ Сергія Шойгу до Тегерана у вересні 2023 року.

РФ також атакує Україну балістичними ракетами КНДР. Ймовірно, це ракети KN-23/24. Дальність північнокорейської балістики може сягати 690 км, а вартість – до $3 млн за одиницю. Більше про це читайте в матеріалі Forbes.

Українські засоби ППО мають розроблені алгоритми протидії обом типам цих ракет, проте балістичні ОТРК «Іскандер-М»/Zolfaghar можуть збивати тільки ЗРК Patriot і SAMP/T.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *