Губернатор Каліфорнії наклав вето на законопроєкт про безпеку штучного інтелекту

Губернатор Каліфорнії Гевін Ньюсом 30 вересня наклав вето на законопроєкт про регулювання штучного інтелекту (ШІ), стверджуючи, що він перешкоджатиме інноваціям і не зможе захистити громадськість від «реальних» загроз, пише AP. 

Законопроєкт SB 1047 спрямований на встановлення перших в США заходів безпеки для великих моделей ШІ. Він викликав значний опір з боку Кремнієвої долини.

Форум «Енергія бізнесу» у Києві вже 9 жовтня

Бізнес будує нову енергореальність, забезпечуючи незалежність в умовах блекаутів. 9 жовтня на форумі «Енергія бізнесу» обговоримо технології та інвестиції, що змінюють правила гри на енергоринку. Дізнайтеся, як адаптувати бізнес до майбутніх енергетичних викликів, за посиланням. 

Деталі

  • Це рішення стало серйозним ударом по спробам стримати індустрію, яка стрімко розвивається без належного нагляду, зазначає агентство. Прихильники законопроєкту стверджують, що він встановив би перші правила щодо великих моделей ШІ в країні та проклав би шлях до правил безпеки ШІ по всій країні.
  • Ньюсом заявив, що законопроєкт занадто сфокусований на регулюванні провідних компаній у сфері ШІ та не захищає громадськість від «реальних» загроз, які походять від нової технології.
  • SB 1047 передбачає суворі стандарти навіть до найбазовіших функцій, заявив Ньюсом. «Я не вважаю, що це найкращий підхід до захисту населення від реальних загроз, які походять від технології», – наголосив він.

Контекст

Законопроєкт SB 1047, автором якого є сенатор-демократ із Сан-Франциско Скотт Вінер, вимагає від розробників у Каліфорнії, зокрема таких компаній, як OpenAI, Meta та Google, впровадити «аварійний вимикач» для своїх ШІ-моделей й оприлюднення планів щодо зниження екстремальних ризиків.

Керівники техногігантів, інвестори та політики з Каліфорнії, включно зі спікеркою Палати представників Ненсі Пелосі, заявили, що законопроєкт суттєво затримає розвиток ШІ, зробивши розробку нових систем юридично ризикованою. Противники документа вважають, що слід карати саме тих, хто використовував ШІ на шкоду, а не розробників. 

Водночас прихильники законопроєкту стверджували, що він лише формалізує зобовʼязання, які технологічні компанії вже взяли на себе добровільно. Законопроєкт отримав підтримку компанії Anthropic і власника X Ілона Маска. 

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *