Гроші для бізнесу. Польща запустить фонд для фінансування польських та українських підприємців

Польща планує запустити інвестиційний фонд для розвитку в Україні польських та українських підприємців із можливістю страхування інвестицій. Про це повідомила урядова уповноважена з польсько-українського співробітництва в галузі розвитку Ядвіга Емілевич на зустрічі з підприємцями, пише «Інтерфакс-Україна».

Ключові факти

  • Інвестиційний фонд, який фінансуватиме розвиток в Україні малих і середніх українських і польських компаній, планується запустити до кінця року, сказала Емілевич.
  • За її словами, для реалізації цього та інших проєктів Мінфін Польщі погодив збільшення з 2024 року державного фінансування програм співробітництва з Україною, однак деталей уповноважена не повідомила.
  • Страхування інвестицій здійснюватиме польська державна корпорація страхування експортних кредитів (KUKE). За словами Емілевич, KUKE після зміни законодавства розширила сферу діяльності та від вересня страхує й перестраховує інвестиційні та експортні контракти не лише польських, а й міжнародних компаній, зокрема українських.
  • KUKE – єдиний у світі страховик, який бере на себе ризики, повʼязані з оплатою за поставлену продукцію та її транспортуванням замовникам в Україні, зазначила Емілевич.

Контекст

Польський фонд розвитку обʼєднує шість державних установ, що фінансують, страхують, супроводжують діяльність польських підприємств на внутрішньому та міжнародному ринку. 

Загальний обсяг фінансування для розвитку польських підприємств становить 21,6 млрд злотих (майже $5,2 млрд за поточним курсом). 

Частиною фонду є Польське агентство інвестицій і торгівлі, що представляє інтереси польського бізнесу в 70 регіонах. 

Із моменту повномасштабного вторгнення в центральному офісі агентства у Варшаві відкрито представництво «Дія.Бізнес» і коворкінг для українських підприємців.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *