G7 підтримує позицію ЄС щодо використання доходів від заморожених російських активів для допомоги Україні

Міністри фінансів країн «Великої сімки» на зустрічі в Італії наступного тижня підтримають план Європейського Союзу щодо використання доходів від заморожених російських активів для допомоги військовим зусиллям України, повідомив журналістам представник італійського відомства, пише Reuters.

⚡️Ми дуже хочемо, щоб наші читачі знали більше, створювали більше і заробляли більше. Тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом SMART до 19.05 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Сполучені Штати пропонували повністю конфіскувати активи РФ, але Європа відмовилася, посилаючись на ризики для євро та юридичні наслідки.
  • Тож, G7 підтримає лінію ЄС щодо використання доходів від заморожених російських активів на користь України, заявив італійський чиновник перед зустріччю у Стрезі на півночі Італії, яка відбудеться 24-25 травня.
  • Переговори зосереджені на використанні доходів від активів, а не самих активів, сказав чиновник, додавши, що будь-яке рішення повинно мати підтримку ЄС та «тверду правову основу».
  • Через опір у Європі Вашингтон нещодавно запропонував використовувати ці активи як заставу для надання кредитів Україні.
  • Італійський чиновник заявив, що міністри фінансів проведуть підготовчу роботу, спрямовану на те, щоб глави урядів G7 могли ухвалити остаточне рішення на саміті у червні.

Контекст

До G7 входять США, Канада, Японія, Велика Британія, Франція, Німеччина та Італія. ЄС, США, Японія та Канада заморозили активи російського центрального банку на суму близько $300 млрд у 2022 році, коли Росія вторглася в Україну. Лише близько $5–6 млрд перебувають у Сполучених Штатах, більша частина зберігається в Європі, зокрема в центральному депозитарії цінних паперів Бельгії Euroclear. З початку війни вони принесли прибуток у розмірі €3,85 млрд, і країни ЄС обговорювали використання цього прибутку для допомоги Україні.

Зсув Вашингтона у бік зосередження уваги на відсотках від активів відбувся після того, як його зусилля щодо конфіскації активів наштовхнулися на масовий опір з боку Франції, Німеччини та Європейського центрального банку, які стурбовані тим, що євро може постраждати.

Голова ЄЦБ Крістін Лагард вважає, що пропозиції США щодо використання заморожених російських активів для фінансування військової допомоги Україні можуть порушувати міжнародне право. Коментар Лагард свідчить про розкол між союзниками України у цьому питанні.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *