Фільм «20 днів у Маріуполі» Мстислава Чернова номінували на «Оскар»

Документальний фільм «20 днів у Маріуполі» українського режисера Мстислава Чернова номінували на премію «Оскар», повідомили організатори кінопремії. Стрічка представлятиме Україну в категорії «Найкращий документальний фільм».

15 лютого Forbes проводить бізнес-конференцію AgriFood, де визначимо перспективи розвитку української агропромисловості. Понад 25 cпікерів із Enzym, HD-group, IMK, Raiffeisen Bank та інших компаній. Нетворкінг, воркшопи, бізнес-знайомства. Купити квитки можна за цим посиланням.

Ключові факти

  • Оголосили номінантів 96-ї премії «Оскар». У категорії «Найкращий документальний фільм» за статуетку змагатиметься фільм українського режисера Мстислава Чернова «20 днів у Маріуполі».
  • Стрічка конкуруватиме, зокрема, з картинами «Бобі Вайн: народний президент» (Bobi Wine: The People’s President), «Вбити тигра» (To Kill a Tiger) і «Вічна памʼять» (The Eternal Memory).
  • Фільм Чернова показує перші дні російської облоги Маріуполя. Разом із режисером над стрічкою працювали фотограф Євген Малолєтка та продюсерка Василіса Степаненко. За роботу в Маріуполі всі троє отримали Пулітцерівську премію. Степаненко – учасниця списку Forbes «30 до 30».
  • У стрічці показаний початок повномасштабного вторгнення РФ, бомбардування пологового будинку в Маріуполі, а також порятунок журналістів Press з оточеного росіянами міста.
  • Найбільше номінацій на «Оскар» у 2024-му отримали фільми Оппенгеймер» Крістофера Нолана, «Барбі» Ґрети Ґервіґ, «Вбивці квіткової повні» Мартіна Скорсезе та «Бідолашні створіння» Йоргоса Лантімоса. Нагородження переможців відбудеться в Лос-Анжелесі 11 березня (за київським часом).

Контекст

Стрічка також ввійшла до шортлиста «Оскара» у категорії «Найкращий міжнародний повнометражний фільм», але не була обрана до числа номінантів у цій категорії.

В Україні «20 днів у Маріуполі» за чотири дні зібрав касу більш як у 531 000 грн та став найкасовішим документальним фільмом у національному прокаті. Його бокс-офіс становить понад 2 млн грн, а в кінотеатрах фільм подивилися понад 16 000 глядачів.

У січні «20 днів у Маріуполі» номінували на британську премію BAFTA Film Awards. Фільм змагатиметься за нагороду в двох категоріях: як найкращий документальний фільм і стрічка іноземною мовою. Переможців премії оголосять 28 лютого.

Завдяки номінації на «Оскар» зростають бокс-офіс та шанси фільму на експансію. Але на доходах знімальної групи та режисера фільму це не позначиться – вони працювали як журналісти Associated Press і не мають інших фінансових заохочень за роботу над фільмом.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *