Експорт Росією нафтопродуктів упав до двохрічного мінімуму

У квітні російський експорт нафтопродуктів упав до мінімуму після пандемії – в середньому до 1,94 млн барелів на день, пише enkorr із посиланням на дані відстеження руху танкерів. Росія ремонтує свої західні НПЗ, які залишаються під ударом українських безпілотників.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • За даними S&P Global Commodities at Sea, у другій половині квітня російські морські експортні навантаження дизельного пального, мазуту, нафти та інших продуктів переробки дещо зросли – в середньому до 1,94 млн барелів на день. 
  • Востаннє експорт російської продукції впав нижче від 2 млн барелів на день під час піку карантину через COVID-19 у середині 2020 року.
  • Середній квітневий показник фіксує падіння на 360 000 барелів на день проти показників березня і майже на 700 000 барелів на день нижче від показників січня, коли Україна почала атакували безпілотниками по російських нафтопереробних потужностях. 
  • За оцінками S&P Global Commodity Insights, близько 600 000 барелів на день нафтопереробних потужностей наразі не працюють, оскільки Росія поспішає відремонтувати пошкоджені установки, порівняно з понад 1 млн барелів на день минулого місяця.
  • Згідно з оприлюдненими даними, найбільший російський експорт палива – дизель і газойль – становив у квітні 737 000 барелів на день, що на 137 000 менше, ніж попереднього місяця, і на 240 000, починаючи з січня. 
  • Квітневий спад експорту нафтопродуктів з Росії було спричинено паливним мазутом, експорт якого скоротився на 147 000 барелів на день за місяць і на 220 000 барелів на день з січня. У березні експорт нафти, бензину й VGO знизився на 72 000 барелів на день, 58 000 і 61 000 відповідно.

Контекст

У першому кварталі 2024 року мінімум сім російських НПЗ зупинили роботу через атаки українських безпілотників, повідомляло Reuters із посиланням на власні розрахунки. Які наслідки атак та який пріоритетний для українських спецслужб НПЗ досі залишається неушкодженим – у матеріалі Forbes Ukraine.

За даними Росстату, за три тижні березня Росія втратила 10,1% виробництва бензину та майже 4% випуску дизельного пального після серії атак дронів, які зупинили переробку на НПЗ у Рязані, Сизрані та Самарі.

Експорт дизельного пального з Росії продовжує падати протягом кількох тижнів після атак дронів на НПЗ. Дані компанії Kpler показують, що постачання в середньому складало 0,74 млн барелів на день за 10 днів до 13 квітня. Це приблизно на 25% нижче порівняно із середнім показником у цей період в попередні чотири роки.

Агентство Bloomberg повідомило, що Росія переробляла 5,22 млн барелів нафти на день з 11 по 17 квітня, що приблизно на 10 000 барелів на день, або на 0,2%, нижче середнього показника за попередні сім днів. Цей показник близький до найнижчого рівня з травня минулого року.

Після тритижневої перерви 27 квітня Україна здійснила одні з наймасштабніших ударів безпілотників, у результаті чого було пошкоджено Ільський і Слов’янський НПЗ. 30 квітня на російському Рязанському НПЗ потужністю 342 000 барелів на день сталася пожежа після нового удару безпілотника по об’єкту.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *