Експорт електроенергії. Кабмін зняв з експортерів зобовʼязання платити 80% прибутку «ГарПоку»

Кабінет Міністрів скасував свою постанову від 7 липня 2022 року №775, яка передбачає обовʼязок перерахування експортерами електроенергії 80% прибутку ДП «Гарантований покупець». Рішення ухвалено на засіданні уряду 13 квітня, повідомив представник уряду у Верховній Раді Тарас Мельничук.

Головні матеріали Forbes Ukraine у email-розсилці. Раз на тиждень на вашій пошті.

Дякуємо за підписку Підписатися

Ключові факти

  • Уряд визнав такою, що втратила чинність, постанову про покладання спецзобовʼязань на учасників ринку електричної енергії у звʼязку зі здійсненням операцій з експорту електричної енергії під час військового стану.
  • Мета такого рішення – «створення передумов для збільшення експорту електроенергії в обʼєднану енергетичну систему України», зазначив Мельничук.

Контекст

Постанова №775 від 7 липня 2022 року покладала спецзобовʼязання на експортерів е/е спрямовувати 80% прибутку від експорту «ГарПоку» за договорами про надання їм послуги із гарантування безпеки електрозабезпечення. Минулого року постало питання необхідності виведення «ГарПока» на експорт, щоб мінімізувати втрати зеленої е/е та отримати додаткові кошти.

У жовтні 2022 року Міненерго заборонило експорт електроенергії після масованих ракетних обстрілів української енергосистеми.

У квітні 2023 року Міненерго дозволило відновити експорт електроенергії, якщо є профіцит генеруючої потужності. Водночас зазначалося, що експорт здійснюватиметься тільки за умови забезпечення українських споживачів електроенергією.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *