€50 млрд для України для України. Єврокомісія готова піти на поступки Угорщині

Єврокомісія готова піти на поступки Угорщині, щоб розблокувати виділення Україні €50 млрд. Брюссель нібито може надати угорському премʼєру Віктору Орбану можливість зупинити фінансування на середині шляху, пише Financial Times з посиланням на джерела. 

Тільки три дні даруємо 500 грн знижки на річну диджитал-підписку на сайт Forbes. Оформлюйте зараз за промокодом F500. Підписуйтесь за цим посиланням

Ключові факти

  • Єврокомісія намагається вирішити проблему відтоді, як премʼєр-міністр Орбан наклав вето на пакет заходів ЄС у грудні. Ця проблема стає ще більш актуальною, якщо врахувати, що безвихідна ситуація в Конгресі США означає невизначеність у підтримці Києва з боку Вашингтона..
  • Як спосіб переконати Орбана відмовитися від свого вето Єврокомісія може надати угорському премʼєру можливість у 2025 році зупинити програму фінансування на середині шляху, розповіли виданню три неназвані чиновники. 
  • ЄС може включити перегляд чотирирічного пакета підтримки наступного року, коли оцінюватимуть, чи потребує Україна грошей і чи виконала вона вимоги для отримання допомоги ЄС. Видання зазначило, що це дасть Орбану можливість накласти вето на його продовження.
  • Єврокомісія також готова проводити щорічний аудит допомоги і запровадити пункт про «екстрене гальмування», згідно з яким будь-яка країна зможе винести серйозні побоювання щодо виплат Україні на обговорення саміту лідерів ЄС. 
  • Однак це не дасть Угорщині додаткової можливості накласти вето на фінансування, наголошує FT.
  • Відповідаючи на запитання, чи буде цього достатньо, щоб Орбан відмовився від свого вето, високопоставлений угорський чиновник сказав: «Поки що неясно, але, найімовірніше, так». За його словами, угорці налаштовані на переговори.

Контекст

У жовтні 2023 року Європарламент ухвалив резолюцію з підтримкою пропозицій Єврокомісії про перегляд багаторічного бюджету ЄС, який передбачає створення спеціального фонду для допомоги Україні на €50 млрд.

15 грудня Орбан заявив, що Угорщина не підтримає надання фінансової допомоги Україні з бюджету ЄС. Він підтвердив, що на саміті ЄС у Брюсселі наклав вето на поправку до бюджету спільноти, яка передбачає виділення Україні €50 млрд протягом 2024–2027 років.

За даними FT, ЄС готує резервний план на суму до €20 млрд для України з використанням структури боргу, яка дозволяє обійти вето угорського премʼєра Орбана.

Угорщина погодиться зняти вето на пакет допомоги Україні від ЄС на €50 млрд за умови, що це фінансування переглядатимуть щороку, повідомили джерела Politico цього тижня.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *