Доходи зросли на 8%. Опендатабот назвав лідерів енергетичного сектору 2023 року

Доходи лідерів енергетичного сектору в Україні за 2023 рік зросли на 8% – до 745,9 млрд грн в порівнянні з 688,5 млрд грн у 2022-му. Про це повідомив сервіс для роботи з відкритими даними Опендатабот. Лідером другий рік поспіль залишається «Д.Трейдинг», яка входить до групи СКМ.

Ключові факти 

  • До цьогорічного рейтингу потрапили 5 державних компаній та 4 компанії, які входять до групи СКМ Ріната Ахметова, а також ТОВ «Київська обласна ЕК». 
  • Зазначається, що 8 компаній з топу займаються виробництвом та торгівлею електроенергії, а ще дві – торгівлею газом.
  • Лідером групи другий рік поспіль стала компанія «Д.Трейдинг», яка входить до групи СКМ. Торік дохід підприємства збільшився на 15%, до 165,65 млрд грн. При цьому чистий прибуток збільшився на 30% у 2023 році.

Доходи зросли на 8%. Опендатабот назвав лідерів енергетичного сектору 2023 року /Фото 1

Інфографіка: Опендатабот

  • За даними «Опендатабот», найбільший приріст доходу вдалось отримати двом іншим компаніям Ріната Ахметова. Так, компанія «Київські енергетичні послуги» збільшила свій дохід у 1,5 рази, а компанія «Дніпровські енергетичні послуги» – на третину порівняно з 2022 роком. Варто зазначити, що «Дніпровські енергетичні послуги» отримали найбільший приріст прибутку – у 2,5 рази – серед усіх компаній, що потрапили до цьогорічного енергетичного Індексу.
  • Водночас четверта компанія групи СКМ – ДТЕК Західенерго – навпаки, за рік на 16% зменшила свій дохід. Минулоріч підприємство отримало збитки у розмірі 164 млн грн.
  • Загалом сукупний дохід 4 компаній, які належать Рінату Ахметову, склав 262,48 млрд грн у 2023 році. Це 35% сукупного доходу топ-10 енергетичного Індексу Опендатабота.
  • До рейтингу найкращих компаній у сфері енергетики увійшло 5 компаній, якими володіє держава, проте лише двом вдалося збільшити свій дохід минулоріч. Так, «Укргідроенерго» збільшив свій заробіток на 30%, а НАЕК «Енергоатом» – на 15%. 
  • Компанія «Укргідроенерго» отримала у 2023 році найбільший чистий прибуток серед 10 компаній – 17,3 млрд грн, що майже у половину більше, ніж у перший рік повномасштабного вторгнення. Дохід державного «Укренерго» за рік майже не змінився – понад 82 млрд грн.
  • Ще дві державні компанії, які займаються торгівлею газом, зменшили свої доходи у 2023 до 2022 року: «Нафтогаз України» – на 4%, «Нафтогаз Трейдинг» – на 9%. Обидві компанії отримали збитки у 2023 — 10,29 млрд грн загалом. 
  • Останнє місце топу займає ТОВ «Київська обласна ЕК», власником якої є Неля Костенко. Компанія збільшила свій дохід на 29%, водночас її прибуток зменшився на чверть порівняно з першим роком повномасштабного вторгнення.

Контекст

ТОВ «Д.Трейдінг» – трейдерський підрозділ створений на базі енергохолдингу ДТЕК Ріната Ахметова у 2019 році. Засновником виступила зареєстрована в Нідерландах компанія D.TRADING B.V.

«Д.Трейдінг» займається торгівлею електроенергії, яку виробляє «ДТЕК Енерго» та природного газу, який видобуває «ДТЕК Нафтогаз». 

У лютому 2023 року «Д.Трейдінг» вийшла на газовий ринок Австрії та отримала доступ до торгівлі на Central European Gas Hub AG (CEGH) – провідному газовому торговому центрі у Центрально-Східній Європі.

За даними Оpendatabot, дохід «Д.Трейдінг» за результатами роботи в 2022 році перевищив 144 млрд грн в порівнянні зі 122,5 млрд грн за попередній рік, чистий прибуток за минулий рік досяг 6,2 млрд грн (4,5 млрд грн у 2021-му), активи – 51,3 млрд грн (39,3 млрд грн у 2021). 

Наприкінці 2023-го «Д.Трейдінг» оголосив про початок торгівлі зерном. У грудні «Д.Трейдінг» уклав першу тестову угоду із зерном та відкрив агропредставництво в Одесі. Компанія вийшла на ринок з фуражною пшеницею, підписавши контракт на постачання 1000 метричних тонн товару.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *