«Дія.City» не скасовуватимуть найближчим часом

Попри сумніви щодо доцільності «Дія.City» в Національній стратегії доходів до 2030-го, Україна поки що не відмовлятиметься від податкового режиму, повідомив голова фінансового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев. Про це йдеться у матеріалі Forbes з історією створення та роботи «Дія.City».

Ключові факти 

  • У середньостроковій перспективі «Дія.City» не скасовуватимуть, каже голова фінансового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев. «Значних змін також не плануємо», – повідомив він.
  • «Якщо говорити про 5000 суб’єктів, що працюють на цьому ринку, 700 резидентів «Дія.City» – це не так багато», – пояснює Гетманцев. Дашборд Мінцифри Tech Ecosystem наводить іншу оцінку кількості ІТ-компаній в Україні – 2212 станом на кінець грудня 2023-го. 
  • У стратегії прямо вказано, що уряд воліє утриматися від запровадження вузькоспрямованих та дорогих податкових пільг. Натомість у документі описана можлива альтернатива – визначити перелік критично важливих активів (наприклад, машини та обладнання), до яких можуть застосовуватися правила миттєвої амортизації. Йдеться про формулу розрахунку прибутку, за якої підприємство може одразу ж (а не поступово) враховувати вартість капітальних витрат у загальних витратах звітного періоду.

Контекст 

27 грудня 2023-го Кабінет Міністрів ухвалив Національну стратегію доходів до 2030 року. Документ є великим планом збільшення власних доходів України на середньострокову перспективу. 

Одна з позицій – переглянути доцільність існування проєктів зі створення бізнес-стимулів шляхом пільг для податку на прибуток підприємств. Зараз в Україні діє два таких режими: індустріальні парки та «Дія.City».

За три квартали 2023-го резиденти «Дія.City» сплатили до держбюджету 5,9 млрд грн податків, ідеться у відповіді податкової на запит Forbes. Це на 2 млрд грн більше, ніж за повний 2022-й. Однак спецрежим ще не наздогнав цифру загальних податків від IT-бізнесу в Україні (11,9 млрд лише у першому півріччі 2023-го, за даними дослідження ІТ Research Ukraine).

Наразі у планах урядовців – спостерігати за динамікою «Дія.City». «Ми маємо бути послідовними: якщо вже ввели певні податкові режими, треба дати їм час реалізуватися, – сказав міністр фінансів Сергій Марченко в інтерв’ю Forbes у грудні. – Але це не означає, що ми не будемо впроваджувати заходи, прописані в стратегії».

Бізнес до ймовірного скасування ставиться з пересторогою. «Будь-які зміни правил гри можуть стати руйнівним каталізатором непередбачуваних наслідків як для галузі, так і для економіки в цілому», – додає CEO та співзасновник Sigma Software Валерій Красовський.

Велику історію створення та роботи «Дія.City» читайте тут.  

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *