Держава гарантуватиме бізнесу безперебійні поставки електрики під час блекаутів при імпорті

Уряд постановив у разі блекаутів не вимикати підприємців, які імпортують собі електроенергію. Про це повідомив представник Кабміну у Верховній Раді Тарас Мельничук. Бізнес отримає гарантію безперебійного енергопостачання при імпорті 50% споживання, анонсував раніше міністр енергетики.

Ключові факти  

  • Кабмін затвердив Положення про особливості імпорту електричної енергії в умовах правового режиму воєнного стану в Україні. 
  • Документ передбачає створення передумов для зменшення ризиків для обʼєднаної енергетичної системи через можливі масовані обстріли за рахунок залучення імпорту електроенергії з країн ЄС. 
  • Передбачено не застосовувати відключення до споживачів, яким постачається імпортована електроенергія у разі, якщо їх споживання не буде перевищувати визначені обсяги.

Контекст

На початку 2023 року Кабмін запропонував підприємцям рішення – бізнесу, який імпортує електроенергію, забезпечать безперервне електропостачання. Пропозиція трохи запізнилася: 85% підприємств вже встановили генератори, свідчать результати опитування ЄБА серед членів асоціації.

Бізнес міг купувати у постачальників електроенергію з-за кордону ще з моменту запуску ринку електроенергії, пояснили в «Укренерго» у відповідь на запит Forbes. Січнева постанова уряду дозволяла уникнути планових відключень до 30 квітня, якщо обсяги імпорту будуть не менше місячного споживання у вересні. Але аварійні вимкнення все ще були можливі. Бізнес справді почав закуповувати дорогу електроенергію за кордоном.

Бізнес отримає гарантію безперебійного енергопостачання під час відключень електрики при імпорті 50% споживання. Уряд ухвалить рішення протягом кількох тижнів, сказав Forbes міністр енергетики Герман Галущенко у кулуарах Київського міжнародного економічного форуму (КМЕФ).

Минулої зими уряд ухвалив подібне рішення, але при імпорті 100% електрики.

«Цього року пропонуємо зменшити обов’язкову частку імпорту зі 100% до 50%», – пояснив міністр.

Галущенко розраховує, що уряд ухвалить рішення про безперебійні поставки електрики бізнесу протягом кількох тижнів.

Від ідеї запровадження імпортного ПСО відмовилися, сказав міністр. Імпортне ПСО – компенсація державою різниці між ринковою ціною на електрику в Україні та вищою ціною за кордоном.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *