Дерегуляція. 74% санітарних правил і норм застаріли, їх пропонують скасувати

Міністерство економіки розглядає можливість скасувати 74% від усіх державних санітарних правил і норм у рамках реформи дерегуляції. Таку пропозицію обговорили представники міністерства з громадськістю, підприємцями та іншими державними органами. 

Ключові факти  

  • Велика частина регулювання повʼязана з державними санітарними правилами та нормами, зазначив заступник міністра економіки Олексій Соболев. За його словами, подекуди СанПІНи застарілі, а ринок і технології значно просунулись. 
  • Під час інвентаризації та перегляду виявлено 298 чинних інструментів держрегулювання, які містяться в державних санітарних нормах та правилах. Це третина від загальної кількості інструментів державного регулювання, що було виявлене протягом року роботи Міжвідомчої робочої групи з дерегуляції, розповіла керівниця сектору регулювання Офісу ефективного регулювання Ганна Башняк. 
  • За результатами перегляду, запропоновано скасувати 222 інструменти держрегулювання, а це – 74% від загальної кількості. Решту інструментів рекомендовано оптимізувати, зазначила Башняк. 

Контекст 

Підприємці можуть стикнутися приблизно з 1000 інструментів регуляції своєї діяльності – 528 дозволів, 224 ліцензії, 157 погоджень, 145 висновків, 121 свідоцтво, 55 декларацій, 42 повідомлення та 23 посвідчення. А ще – кілька тисяч ДБНів, які регулюють будівництво, та СанПІНів, санітарних правил. За такої кількості інструментів регулювання створювати й вести власний бізнес непросто.

Міжвідомчу робочу групу з питань прискореного перегляду інструментів державного регулювання господарської діяльності створено рішенням Уряду 13 січня 2023 року. До Міжвідомчої робочої групи увійшли, зокрема, представники міністерств економіки, цифрової трансформації, захисту довкілля та природних ресурсів, юстиції, фінансів, регуляторної служби.

Україна займає 130-те місце в світі за рейтингом економічних свобод (Economic Freedom Index) і має лише 54 зі 100 балів, що відносить країну до категорії переважно економічно не вільних країн.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *