Депутати подали понад 1300 правок до закону про мобілізацію. На їх розгляд комітету може знадобитися тиждень

До законопроєкту №10449 про мобілізацію вже подали понад 1300 правок, профільному комітету може знадобитися тиждень для їх розгляду, пише «Суспільне» з посиланням на членів комітету Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки. Тож розгляд законопроєкту в сесійній залі цього тижня, ймовірно, не відбудеться.

📲 45 секунд – на один пост, 20 хвилин на день, щоб дізнатися головні економічні та бізнесові новини. Підписуйтеся на Telegram-канал Forbes Ukraine, щоб економити час.

Ключові факти

  • Народний депутат від «Слуги народу» Єгор Чернєв припустив, що на розгляд правок у комітеті знадобиться тиждень.
  • «Я не скажу зараз, яка там точна цифра, але точно понад 1300, тому це займе, я думаю, тиждень, не менше в комітеті. І тільки після цього можна буде говорити про те, щоб його виносити в зал», – повідомив він.
  • Депутатка від «Європейської солідарності» Ірина Фріз зазначила, що 21 лютого завершиться реєстрація правок, після цього їх мають розглянути в комітеті.
  • «Секретаріат просто не в змозі буде звести цю велику (порівняльну) таблицю навіть за один день, можливо, спробують, тоді розгляд може розпочатися 23 чи 24 лютого, але скоріш за все це буде починаючи з 26 лютого», – сказала депутатка.

Контекст

25 грудня Кабінет міністрів вніс до Верховної Ради законопроєкти: про удосконалення мобілізації та військового обліку №10378 і про посилення відповідальності за військові порушення №10379. Комітет Верховної Ради з питань антикорупційної політики побачив в урядовому законопроєкті про посилення мобілізації корупційні ризики. Комітет із соціальної політики Ради вирішив рекомендувати комітету з національної безпеки і оборони доопрацювати урядовий законопроєкт про мобілізацію. 

11 січня Верховна Рада вирішила повернути законопроєкт про удосконалення мобілізації та військового обліку №10378 Кабінету міністрів, бо в документі є положення, які «прямо порушують права людини».

30 січня новий законопроєкт про мобілізацію зареєстровано у Верховній Раді. У проєкті №10449 передбачено, зокрема, зменшення призовного віку до 25 років, звільнення від служби людей з інвалідністю всіх груп, можливість оновлення даних в особистому кабінеті або ЦНАП.

7 лютого Рада ухвалила у першому читанні законопроєкт №10449, «за основу» проголосували 243 народні депутати.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *