DeepMind та BioNTech створюють лаборантів-помічників на базі ШІ для прориву в наукових дослідженнях

Компанія Google DeepMind і німецький виробник ліків BioNTech створюють лабораторних помічників на основі штучного інтелекту, які допоможуть дослідникам планувати наукові експерименти та краще прогнозувати їх результати, пише Financial Times.

Біологія «переживає революцію» в результаті розвитку ШІ, сказав на нещодавньому заході Нобелівського фонду очільник підрозділу ШІ у Google Деміс Гасабіс.

📲 Forbes Ukraine у WhatsApp. Підписуйтесь й читайте головне про бізнес та економіку

Ключові факти

  • Гасабіс очолює зусилля компанії з розробки спеціалізованої моделі ШІ, яка виступатиме як помічник дослідника, «Ми працюємо над великою науковою мовною моделлю, яка могла б стати чимось на зразок помічника дослідника і, можливо, допомогти вам передбачити… результат експерименту», – сказав він.
  • За його словами, найближчими роками інструменти, які розробляє DeepMind, зможуть пропонувати та розробляти експерименти на основі заданої гіпотези та давати вченим уявлення про потенційний успіх чи невдачу запропонованого експерименту.
  • Тим часом, BioNTech та його лондонське дочірнє підприємство зі штучного інтелекту InstaDeep заявили у вівторок, що розробили спеціалізованого помічника на основі штучного інтелекту під назвою Laila з «найглибшими знаннями в галузі біології», створеного на основі моделі Llama 3 від Meta.
  • У ході демонстрації було продемонстровано, як ШІ-помічник може автоматизувати рутинні наукові завдання в експериментальній біології, такі як аналіз та сегментація послідовностей ДНК, а також візуалізувати експериментальні результати.
  • Вчені з лабораторії BioNTech у Майнці також продемонстрували, як Laila може підключатися до лабораторних пристроїв та контролювати поточні експерименти або завдання, які виконують роботи.
  • «Ми не віримо, що найближчим часом настане повна автоматизація ШІ. Ми розглядаємо повічників ШІ, таких як Laila, як прискорювач продуктивності, який дозволить вченим та технікам витрачати свій обмежений час на те, що справді важливо», – сказав в інтервʼю Financial Times генеральний директор InstaDeep Карім Бегір. 
  • InstaDeep також представила моделі штучного інтелекту, які можуть допомогти BioNTech ідентифікувати чи відкрити нові цілі для боротьби з раком. Це була перша презентація технології з того часу, як виробник вакцини від COVID-19 придбав InstaDeep у 2023 році за £500 млн.

Контекст

Нові наукові помічники зʼявляються на тлі того, як технологічні компанії витрачають мільярди доларів на моделі та продукти ШІ, вважаючи, що ця технологія може змінити галузі – від охорони здоровʼя до енергетики та освіти.

Метою помічника-дослідника з використанням НІ буде спрощення процесів за рахунок більш ефективного планування експериментів.

Такі компанії, як Google і Microsoft, адаптують великі мовні моделі – програмне забезпечення, здатне генерувати текст, код, зображення і навіть послідовності ДНК або молекул на основі великих наборів навчальних даних для сприяння науковим проривам.

У 2022 році компанія DeepMind розробила систему штучного інтелекту AlphaFold, яка може передбачити форму практично кожного відомого білка, вирішивши цим наукове завдання 50-річної давності та потенційно значно скоротивши час, необхідний для здійснення біологічних відкриттів. У 2023-му дослідники з Google DeepMind використовували штучний інтелект, щоб передбачити, чи мутації в людських генах можуть бути шкідливими.

Дослідницький підрозділ AI4Science компанії Microsoft також використовує LLM для прискорення наукових відкриттів. Його директор Кріс Бішоп сказав, що команда працювала з Інститутом глобальних досліджень лікарських засобів, щоб використовувати LLM для відкриття нових молекул для більш ефективного лікування туберкульозу.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *