Cтраховики підвищили тарифи для танкерів, які працюють у російських портах у Чорному морі

Страхові компанії повідомили фрахтувальників суден, які працюють у російських чорноморських портах, про збільшення додаткових виплат, відомих як премії за військовий ризик, пише Reuters із посиланням на чотирьох трейдерів.

У Forbes Ukraine є спільнота в LinkedIn. Там ми пишемо практичні кейси компаній, розповідаємо про інноваційну економіку та публікуємо поради з особистого розвитку і управління командою. Жодних новин. Приєднуйтесь за цим посиланням

Ключові факти

  • Премію за військовий ризик було додано до загальних витрат на страхування танкерів минулого року після початку вторгнення Росії в Україну.
  • За словами трейдерів, премія за військовий ризик, яка спочатку становила 1% вартості корпусу корабля, збільшиться до 1,2–1,25%.
  • Тобто при постачанні російської нафти до Індії кожен рейс коштуватиме майже на $200 000 більше за один танкер Suezmax, який може перевозити 120 000–200 000 т. Загальні витрати на премії, за оцінками Reuters, становитимуть майже $1 млн.
  • Хоча сума невелика, вона збільшує загальні витрати Росії на експорт нафти, які різко зросли з лютого 2022 року через санкції.
  • У розпал кризи поставок та санкцій російські компанії платили до $20 млн за танкер для покриття витрат на транспортування та фрахт, що становило понад третину вартості кожного вантажу.
  • Трейдери додали, що підвищення переважно торкнулося вантажів, що перевозять російську нафту і нафтопродукти, тоді як надбавка до вантажів, що перевозять обсяги казахстанського походження, загалом залишалася стабільною на рівні близько 1%.
  • Трейдери зерна висловили стурбованість щодо безпеки постачання зерна, а зростання премії за військовий ризик для нафтових танкерів показує, що побоювання поширилися на ширші ринки.
  • Загальні постачання сирої нафти з порту Новоросійська і терміналу КТК становлять близько 2% світових постачань. Експорт нафтопродуктів із чорноморських портів Росії становить близько 4 млн т на рік.

Контекст

4 серпня Міноборони РФ повідомило про нічну атаку на військово-морську базу Новоросійська. У РФ стверджували, що атаку здійснили ЗСУ за допомогою двох морських безекіпажних катерів. Після атаки рух суден у порту Новоросійська було заблоковано, що призвело до зростання фʼючерсів на пшеницю.

Російські телеграм-канали публікували фото та відео наслідків атаки на базу Новоросійська. На одному з відео видно, як пошкоджений десантний корабель, ймовірно «Оленьогірський гірник», тягнуть на буксирі, він нахилений на бік.

7 серпня фʼючерси на пшеницю продовжили зростання після того, як у результаті атаки було виведено з ладу російський нафтовий танкер, а також військовий корабель у порту Новоросійська. Атака поставила під загрозу ключовий експортний маршрут російських товарів через Чорне море.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *