Чому Нафтогаз закуповує 1,8 млрд кубометрів газу за рекордні 208 млрд грн

«Газопостачальна компанія «Нафтогаз Трейдинг» в квітні провела чотири тендери на закупівлю у самого ж «Нафтогазу України» 1,8 млрд кубометрів газу за 208 млрд грн. Ця сума є граничною, а не фактичною вартістю закупівлі, яка своєю чергою регулюється постановами уряду, пояснила пресслужба «Нафтогазу» у відповідь на запит Forbes Ukraine.

Ключові факти

  • Оприлюднена закупівля — це придбання газу в межах ПСО для побутових споживачів, виробників теплової та електричної енергії, релігійних організацій, бюджетних установ. «Про це чітко зазначено в інформації про закупівлю на скріншотах, тому теза про приховану ціну не відповідає дійсності», – йдеться у повідомлені пресслужби «Нафтогазу» 
  • У Prozorro оприлюднені рамкові договори, оскільки основні параметри і ціни визначені у постановах уряду щодо ПСО, наголосили в «Нафтогазі». Причина встановлення вищої граничної вартості контракту в тому, щоб у разі зміни обсягу не переукладати та не вносити зміни до договору і повторно не проводити узгоджувальні процедури, пояснили у пресслужбі. 

Контекст 

Про рекордні тендери «Нафтогазу» вперше написало «Наші гроші». «Газопостачальна компанія «Нафтогаз Трейдинг» оприлюднила чотири закупівлі газу у самого «Нафтогазу України» 1,8 млрд кубометрів загальною вартістю 208 млрд грн. Тобто за ціною 115 грн за кубометр. Тоді як реальна ціна цих контрактів «Нафтогазу» визначених в рамках ПСО становить: для потреб населення – 7,96 грн за кубометр, бюджетних організацій – 16,39 грн за кубометрів. 

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *