Частку Фрідмана у “Київстарі” хочуть конфіскувати: деталі

Міністерство юстиції готує позов до Вищого антикорупційного суду (ВАКС) щодо стягнення активів підсанкційного бізнесмена Михайла Фрідмана, в тому числі частки в мобільному операторі «Київстар». Про це сказав Forbes високопосадовець у Мінʼюсті на правах анонімності через сенситивність теми. 

Ключові факти

  • Стягнення активу в дохід держави опрацьовується, при цьому аналізується частка в підприємстві, яка підлягатиме стягненню, зазначає високопосадовець у Мінʼюсті. До того ж у відомості зазначають, що це не повʼязано з арештом СБУ корпоративних прав «Київстару».
  • «Міністерство юстиції готує позов безвідносно до арештів. Якщо встановлені підстави та повʼязаність підсанкційних з активом», – зазначає високопосадовець.
  • У випадку, якщо ВАКС задовольнить позов Мінʼюсту, то ці активи будуть передані до Фонду державного майна та виставлені на конкурс щодо пошуку управителя, пояснює заступник голови антикорупційного комітету Ярослав Юрчишин.  
  • У «Київстар» заявляють, що Михайло Фрідман не є кінцевим бенефіціарним власником компанії. «Жодним чином не впливає на діяльність компанії та не отримує ніякої фінансової чи іншої вигоди», – йдеться у письмовій відповіді мобільного оператора.

Контекст 

«Київстар» на 100% належить нідерландській комунікаційній компанії Veon. Заснована у Москві у 1992-му, Veon (виросла з російського «Вимпелкома») – власниця одного з перших операторів стільникового звʼязку у РФ. Станом на жовтень 2023-го компанії з орбіти Veon обслуговують понад 220 млн клієнтів. Міноритарний акціонер Veon – компанія LetterOne Holdings, якій належить 47,9%. Частка Фрідмана в LetterOne – 37,86%, Косогова – 47,23%. Фрідман у «Київстарі» має менше 20%, розповів у нещодавному інтерв’ю NV CEO «Київстару» Олександр Комаров. 

У середині червня Мінʼюст почав збирати та опрацьовувати інформацію, щодо наявних активів Фрідмана в Україні. «Ми вже взялися за активи Фрідмана, відпрацьовуються як підстави застосування санкції стягнення в дохід держави, так і наявність активів і повʼязаність із ними, формується доказова база», – зазначила заступник міністра юстиції Ірина Мудра. 

Якщо буде доведено, що Фрідман має безпосереднє відношення до «Київстару» або «Моршинської», то подаватимемо позов до ВАКС на стягнення таких активів у дохід держави, додала Мудра.  

Паралельний процес, щодо «Київстару» відбувається у СБУ. За матеріалами правоохоронного органу суд наклав арешт на всі корпоративні права в Україні, що належали підсанкційним російським бізнесменам Михайлу Фрідману, Петру Авену та Андрію Косогову, йдеться в релізі Служби безпеки. Серед переліку – фінансові та страхові компанії, підприємства мобільного зв’язку й сфери ІТ, а також заводи мінеральних вод.

«Київстар» – не єдиний актив Фрідмана, який потрапив під конфіскацію. Наприкінці травня Верховна Рада ухвалила закон, який дозволить націоналізувати Sense Bank (колишній Альфа-Банк Україна) російських бізнесменів Михайла Фрідмана та Петра Авена. 

Ще один колишній актив Фрідмана – Моршинський завод мінеральних вод «Оскар», який виробляє продукцію під брендом «Моршинська», – був переданий до Агентства з розшуку та менеджменту активів (АРМА) та виставлений на конкурс. Право управління корпоративними правами заводу отримав конкурент – «Карпатська джерельна», але інші власники «Оскару» називають це рейдерством.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *