CEO «Тедіс Україна» хочуть судити. Що відбувається?

Детективи БЕБ та Офіс генпрокурора скерували до суду обвинувальний акт щодо CEO «Тедіс Україна» Тараса Корніяченка, його заступника та головного бухгалтера, йдеться в повідомленні відомств. У компанії обвинувачення називають безпідставними.

15 лютого Forbes проводить бізнес-конференцію AgriFood, де визначимо перспективи розвитку української агропромисловості. Понад 25 cпікерів із Enzym, HD-group, IMK, Raiffeisen Bank та інших компаній. Нетворкінг, воркшопи, бізнес-знайомства. Купити квитки можна за цим посиланням.

Ключові факти

  • Прокурори Офісу генерального прокурора та БЕБ звинувачують топменеджерів «Тедіс Україна» в умисному ухиленні від сплати податків та легалізації майна, одержаного злочинним шляхом (ч. 3 ст. 212, ч. 3 ст. 209 КК України). У заяві назву компанії не вказують, проте згадують, що йдеться про найбільшого дистриб’ютора тютюнових виробів.
  • Упродовж 2019 року – першого півріччя 2021 року документально відображено реалізацію тютюнових виробів на адресу чотирьох підприємств із ознаками фіктивності. «Насправді реального продажу продукції не відбулося, – йдеться в заяві БЕБ. – У подальшому ці підприємства з ознаками фіктивності у податковій звітності документально відобразили реалізацію інших товарів – м’ясної продукції та палива».
  • Внаслідок таких дій державі завдано понад 300 млн грн збитків, а також легалізовано кошти на суму понад 1,3 млрд грн.
  • 26 січня компанія «Тедіс Україна» поширила заяву, що вже понад рік потерпає від кримінальних переслідувань з боку правоохоронної системи. «Протягом розгляду справи жоден орган податкового контролю не фіксував порушень вимог податкового законодавства щодо компанії «Тедіс Україна» в обставинах, зазначених в обвинувальному акті», – йдеться у повідомленні компанії.
  • Також стороною захисту додатково проведено низку експертиз у державних та приватних експертних установах, які спростовують припущення сторони обвинувачення, заявили в «Тедіс Україна». 
  • Компанія вже готує зустрічні скарги щодо наданих речових доказів, аналітичних висновків та експертиз, ідеться у повідомленні.

Контекст

Дистрибʼютор тютюнової продукції «Тедіс Україна» та його співвласник одеський бізнесмен Борис Кауфман наприкінці 2022-го потрапили під приціл правоохоронців. САП та НАБУ повідомили про підозру Кауфману та Олександру Грановському в ухиленні від сплати податків на 270 млн грн.

У серпні «Тедіс Україна» програла суд АМКУ щодо штрафу на 274 млн грн. Компанія стверджує, що має частку менше ніж 50% ринку. «Нині ми постачаємо на 35 000–36 000 точок на територіях, підконтрольних Україні», – казав у березні Корніяченко.

«Тедіс Україна» – найбільший тютюновий дистрибʼютор у країні. Його виторг у 2022 році становив 65 млрд грн, що на 7,4% більше, ніж до повномасштабної війни. Компанія стверджує, що має частку менше 50% ринку.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *