Болгарія попросить ЄС заборонити імпорт українських яєць

Єврокомісія має заборонити імпорт до Болгарії яєць з України через негативний вплив на місцеве виробництво. Про це заявив міністр сільського господарства та продовольства Болгарії Георгій Тахов на засіданні Ради ЄС в Брюсселі 23 вересня, пише «Інтерфакс-Україна».

Форум «Енергія бізнесу» у Києві вже 9 жовтня

Бізнес будує нову енергореальність, забезпечуючи незалежність в умовах блекаутів. 9 жовтня на форумі «Енергія бізнесу» обговоримо технології та інвестиції, що змінюють правила гри на енергоринку. Дізнайтеся, як адаптувати бізнес до майбутніх енергетичних викликів, за посиланням. 

Деталі

  • Болгарія за перше півріччя імпортувала понад 2600 т яєць, що є пʼятикратним зростанням у річному обчисленні, зазначив міністр. 
  • «Заявлені імпортні ціни значно нижчі за ціни на болгарські яйця, що чинить серйозний тиск на ціни на внутрішньому ринку», – вважає він.
  • Захисні заходи, ухвалені дотепер на рівні ЄС, не дають очікуваного стримувального ефекту і не є достатнім чинником для полегшення ситуації на ринку яєць у Болгарії, пояснив він.
  • «Кожна країна стежить за нормальним перебігом бізнес-процесів у своїй країні, щоб захистити інтереси своїх сільгоспвиробників», — сказав Тахов.
  • Мета – знайти точку дотику, на якій будуть збережені права болгарських виробників.
  • «Ми за тверду підтримку народу України, але це в жодному разі не повинно призводити до банкрутств і порушення прав наших фермерів», – наголосив він.
  • Тахов уточнив, що йдеться про свіжі курячі яйця, що, крім великої напруженості, призвело ще й до банкрутств болгарських птахофабрик.
  • Болгарія попросила зупинити імпорт яєць з України на період регулювання свого внутрішнього ринку і надала Єврокомісії дані, на підставі яких можна ухвалити рішення, уточнив Мінсільгосп Болгарії.

Контекст

Асоціація промислового птахівництва Болгарії поінформувала уряд про 400%-ве зростання імпорту яєць з України у 2024 році. Асоціація стверджує, що імпортне мито не працює – воно становить лише 5% від оптової ціни яєць, тому не змогло стримати потік імпорту. Навпаки, з моменту його введення поставки яєць з України зросли. 

Асоціація наполягає, щоб уряд звернувся до Єврокомісії і зажадав протягом 120 днів ввести заборону на імпорт українських яєць. Якщо їхні вимоги не будуть виконані, вони готові почати масові протести.

За вісім місяців 2024 року Україна експортувала 53 480 т яєчної продукції на суму $69,6 млн. Із цього обсягу на поставки до Болгарії припало 3841 т (7%) на суму $4,2 млн, свідчать дані Державної митної служби України.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *