Блокування румунського кордону. Фермери перекрили рух на ПП «Сірет» та «Вікову-де-Сус»

Румунські фермери відновили блокування пунктів пропуску на кордоні з Україною. Наразі рух вантажного транспорту заблокований у ПП «Сірет» та «Вікову-де-Сус», повідомила пресслужба Держприкордонслужби.

Ключові факти

  • Рух вантажівок через пункти пропуску «Сірет» та «Вікову-де-Сус» заблоковано. Близько 12:00 фермери поновили блокування руху вантажних автомобілів на напрямку пункту пропуску «Сірет», який знаходиться навпроти українського пункту пропуску «Порубне».
  • Також почалося блокування румунського пункту пропуску «Вікову-де-Сус», що навпроти українського – «Красноїльськ», йдеться у повідомленні.
  • Інші види транспорту, а також пішоходи в обох пунктах пропуску оформлюються встановленим порядком як на в’їзд, так і виїзд з України.

Румунські фермери заблокували два пункти пропуску на кордоні з Україною /Фото 1

Румунські фермери блокують рух у пунктах пропуску на кордоні з Україною. Фото: Аgrointeligenta

Контекст

13 січня на території Румунії фермери заблокували рух вантажівок через пункт пропуску «Сірет», що навпроти українського ПП «Порубне». Станом на вечір 13 січня черга вантажівок з румунського боку розтягнулася на 6 км. Невдовзі рух було поновлено.

Фермери з румунських регіонів Сучава та Ботошані нарікають на імпорт з України, пише видання Аgrointeligenta. За їх словами, аграрний імпорт, зокрема зерна, захопив усі потужності з перевалки у порту Констанци й обвалив ціни на сільськогосподарську продукцію в регіоні. Серед вимог румунських аграрних асоціацій та обʼєднань – дотації та компенсація збитків фермерам, які зазнали збитків від імпорту з України, а також відновлення митних зборів на товари українського походження.

Водночас війт гміни Медика заборонив польським перевізникам акцію протесту на найбільшому ПП «Медика»-«Шегині». Протестувальники хочуть із 15 січня до 15 березня знову заблокувати цей пункт пропуску, звідки пішли блокувальники-фермери. 

Наразі на кордоні України та Польщі продовжується блокування трьох пунктів пропуску: «Рава-Руська – Гребенне», «Краківець – Корчова», «Ягодин – Дорогуськ».

Уряд Румунії заявив, що планує подвоїти щомісячну пропускну спроможність українського зерна через порт Констанца до 4 млн т у найближчі місяці з практично нульового рівня до початку війни. У серпні через Констанцу пройшло близько 2,7 млн т українського зерна, повідомив в інтервʼю Reuters менеджер оператора Comvex Віорел Панайт.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *