Блокування кордону. Гетманцев повідомив про скорочення надходжень від митниці на 20% у листопаді

У листопаді Державна митна служба за результатами митних оформлень імпорту та експорту товарів перерахує до держбюджету 39,2 млрд грн митних та інших платежів, або 81% від плану, повідомив голова профільного комітету Верховної Ради, народний депутат Данило Гетманцев. Головною причиною падіння митних платежів він вважає блокування пунктів пропуску на українсько-польському кордоні.

Ключові факти

  • Індикативний показник у 48,5 млрд грн виконано лише на 39,2 млрд грн, або на 81%, повідомив Гетманцев у своєму телеграм-каналі.
  • За його словами, зважаючи на перевиконання плану в жовтні, недовиконання у листопаді можна пояснити лише падінням вантажообігу на західній ділянці кордону.
  • «Ось прямі втрати від безглуздого незаконного і несправедливого блокування», – зазначив нардеп.

Контекст

За даними Держмитслужби, у жовтні порівняно з вереснем 2023 року надходження зросли на 5 млрд грн, або на 11,7% (відповідно у вересні до бюджету перерахували 43,3 млрд грн). Порівняно з жовтнем минулого року (32,5 млрд грн) фактичні надходження збільшились на 48,8%, або на 15,8 млрд грн. 

З 6 листопада перевізники з Польщі розпочали страйк на кордоні з Україною, заблокувавши три пункти пропуску для проїзду вантажного транспорту: «Корчова – Краковець», «Гребенне – Рава-Руська» та «Дорогуськ – Ягодин».

Цього тижня лідер польської платформи «Громадянська коаліція» Дональд Туск звинуватив уряд Матеуша Моравецького у бездіяльності в ситуації з блокадою пунктів пропуску на кордоні з Україною. За його словами, таку бездіяльність не можна пробачити, тому що таким чином «ми ставимо під загрозу польсько-українські відносини та не дбаємо про польські інтереси».

28 листопада уряд Польщі вперше відреагував на блокаду кордону, зокрема, міністр інфраструктури Польщі Анджей Адамчик надіслав листа віцепрем’єрові Олександру Кубракову, в якому закликав Україну виконати вимоги польських протестувальників.

Блокування кордону призвело до зростання цін на деякі товари, зокрема скраплений газ (LPG), яким користується близько 1 мільйона автомобілістів в Україні, зріс на 30%.

У середньому один день простою через страйк на польсько-українських пунктах пропуску завдає одній українській компанії близько 1 млн грн втрат, підрахувала Європейська Бізнес Асоціація. За оцінкою Федерації роботодавців, наразі економіка зазнала понад €400 млн збитків від блокування кордону.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *