Блокада кордону. Дональд Туск звинуватив польський уряд у бездіяльності

Лідер польської платформи «Громадянська коаліція» Дональд Туск звинуватив уряд Матеуша Моравецького в бездіяльності в ситуації з блокадою пунктів пропуску на кордоні з Україною, пише видання PAP.

Ключові факти

  • 28 листопада Туска запитали про ситуацію, яка виникла на кордоні. На зауваження журналістів про те, що його уряду доведеться зіткнутися з цією проблемою через два тижні, він відповів, що розвʼязуватиме цю проблему «не через два тижні».
  • Туск наголосив, що вже сьогодні (в понеділок) зустрінеться з експертами та тими політиками, які будуть займатися цими питаннями.
  • За його словами, таку бездіяльність не можна вибачити, тому що таким чином «ми ставимо під загрозу польсько-українські відносини та не дбаємо про польські інтереси».
  • З Україною треба жити у дружбі, підтримці, але водночас не нехтувати польськими інтересами, наголосив Туск.

Ключова цитата

«Цей уряд ставить нас усіх у дуже складну ситуацію. Партія «Право і Справедливість», Моравецький і Качинський фатально, дуже по-дилетантськи, непрофесійно і до того ж цинічно розіграли українську карту», – заявив Дональд Туск.

Контекст

27 листопада президент Анджей Дуда призначив Матеуша Моравецького на посаду премʼєр-міністра і прийняв присягу нового складу Ради міністрів після парламентських виборів, які відбулися в Польщі в жовтні. 

Якщо уряд Моравецького протягом двох тижнів не отримає вотум довіри в Сеймі, то наступне право формувати новий уряд належатиме Дональду Туску. Його коаліція має більшість у Сеймі.

Напередодні видання Politico назвало колишнього прем’єр-міністра Польщі Дональда Туска переможцем у номінації «Найвпливовіша людина Європи».

Напередодні уряд Польщі вперше відреагував на блокаду кордону, зокрема, міністр інфраструктури Польщі Анджей Адамчик надіслав листа віцепрем’єрові Олександру Кубракову, в якому закликав Україну виконати вимоги польських протестувальників.

28 листопада українські водії, які застрягли в Польщі через блокаду кордону місцевими перевізниками, влаштували у відповідь акцію протесту в Перемишлі, а також у прикордонному селі Медика, повідомило видання Rmf24.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *