Бізнес в Україні відчуває дефіцит кадрів через міграцію та мобілізацію – НБУ

Український бізнес під час війни відчуває дефіцит кадрів через міграцію та мобілізацію, посилання конкуренції за працівників та проблеми з продуктивністю праці, йдеться в інфляційному огляді НБУ за квітень 2024 року. Вочевидь це дозволило Нацбанку поліпшити прогноз щодо безробіття у 2024 році з 16,2% до 14,2%.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • У 2023 році бізнес мав кадрові труднощі насамперед через причини, пов’язані з війною: звільнення працівників через мобілізацію (44%, найвагоміша причина) та міграцію (24%, друге місце за кількістю відповідей).
  • Кадрові проблеми частіше відчували підприємства тих видів діяльності, де історично переважали чоловіки (у будівництві, транспорті, добувній промисловості). Підприємства цих видів частіше пов’язували брак працівників з мобілізацією та найвище оцінювали його негативний на свою діяльність.
  • За оцінками НБУ, робоча сила у віці 15–70 років у 2023 році скоротилася більш ніж на чверть порівняно з 2021 роком. Майже половину цього скорочення забезпечило вибуття з робочої сили зовнішніх мігрантів (згідно з опитуваннями мігрантів ЦЕС частка таких мігрантів становила 8–10% у 2023 році). 
  • Значну роль – близько 40 в. п. від скорочення робочої сили у 2023 році порівняно з 2021 роком – мали демографічні втрати та окупація. 
  • У 2023 році конкуренція за працівників посилилася, бізнес готовий підвищувати зарплати для утримання власного персоналу. Зокрема, чинник «Вищі зарплати в інших секторах» став другим за вагомістю, який зумовив підвищення зарплат на підприємствах у 2023 році, навіть попри їх складніший фінансовий стан, йдеться в звіті. 
  • Дефіцит кадрів змушує підприємства залучати групи населення, які раніше були менше представлені на ринку праці. Зокрема, збільшився найм жінок та осіб, які працюють дистанційно, водночас залучення ветеранів та осіб з інвалідністю, набутою до війни, поки що незначне.
  • Крім кадрових проблем, підприємства зазначали й інші труднощі у роботі внаслідок війни: складний психологічний стан працівників, зупинення роботи на час повітряних тривог, перебої з енергопостачанням тощо. 
  • Також підприємства звертали увагу на посилення проблем із забезпеченням продуктивної роботи працівників і зростання потреби в додаткових інвестиціях та інноваціях для підвищення продуктивності.
  • НБУ поліпшив оцінки щодо рівня безробіття у 2023 році – з 19% до 18,2%, а також прогноз на наступні роки. Очікується, що у 2024 році рівень безробіття знизиться до 14,2% (попередній прогноз 16,2%), а у 2025-2026 роках до 10-12%. Однак він все ще перевищуватиме показники до повномасштабного вторгнення, зазначив Нацбанк.

Контекст

Головним викликом для роботодавців залишається пошук кваліфікованих кадрів, свідчать результати дослідження сайту пошуку роботи robota.ua. Його команда опитала 640 компаній, з яких великих підприємств 14,4%, середніх – 32,6%, а мікро- та малих – 53%. 

Переважно компанії зростають і наймають персонал, свідчать дані дослідження. 48% компаній у 2024 році збільшили кількість персоналу. У 20% компаній команди не змінилися, а в 32% – зменшилися. 

Головним викликом залишається дефіцит кваліфікованих кадрів. Його відчувають 75% компаній. Для вирішення проблеми 54% бізнесів перекваліфіковують працівників та перерозподіляють обов’язки в колективі. Наступні за популярністю рішення – програми для молодих фахівців і автоматизація процесів, якими послуговуються 33% та 24% компаній відповідно. 3,6%, тобто близько 20 опитаних компаній, наймають фахівців з інших країн.

Чим жив ринок праці впродовж останніх трьох років, читайте у матеріалі Forbes.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *