Бізнес дає позитивні оцінки результатів своєї діяльності – опитування НБУ

Бізнес у вересні позитивно оцінив поточні результати своєї діяльності після двох місяців поспіль стриманих очікувань. Індекс очікувань ділової активності підвищився до 50,1 порівняно з 49,3 в серпні, перевищивши нейтральний рівень (50 пунктів), йдеться у повідомленні Національного банку України.

Ключові факти

  • У коментарі НБУ зазначається, що поліпшенню очікувань респондентів сприяли поступове відновлення темпів виробництва; налагодження нових шляхів поставок продукції; зниження темпів зростання витрат на сировину та енергію; поліпшення інфляційних і курсових очікувань; сталий внутрішній попит. 
  • Підприємства промисловості поліпшили оцінки своїх економічних результатів, зважаючи на поступове відновлення темпів виробництва, нові шляхи поставок продукції та сповільнення інфляції: секторальний індекс у вересні становив 50,0 порівняно з 48,8 у серпні. 
  • Респонденти зберегли позитивні очікування щодо обсягів виготовленої продукції та обсягів нових замовлень на продукцію, а також щодо запасів сировини й матеріалів. Обсяги нових експортних замовлень на продукцію очікуються на рівні попереднього місяця. 
  • Підприємства будівництва п’ятий місяць поспіль зберегають позитивні оцінки результатів своєї діяльності завдяки пожвавленню попиту на іпотечні кредити за пільговими державними програмами, бюджетному фінансуванню будівництва та відновлення доріг, а також сезонному фактору: секторальний індекс у вересні становив 50,6 (у серпні – 51,0). 
  • Будівельники дещо впевненіше очікували зростання обсягів будівництва й були налаштовані на збільшення обсягу нових замовлень, а також закупівлі сировини та матеріалів, зазначають в НБУ. Значно посилилися очікування респондентів щодо зростання закупівлі й вартості послуг підрядників, водночас пом’якшилися негативні оцінки щодо їхньої доступності. 
  • Підприємства торгівлі залишаються найоптимістичнішими серед інших секторів: сьомий місяць поспіль вони позитивно оцінюють результати своєї діяльності завдяки сталим споживчим настроям, достатній пропозиції товарів і сповільненню інфляції: секторальний індекс у вересні становив 53,3 порівняно з 52,5 у серпні. 
  • Торговельні компанії були налаштовані на подальше збільшення обсягів товарообороту та обсягів закупівлі товарів для продажу, йдеться у коментарі НБУ. На тлі посилення прогнозів щодо здорожчання закупівельних цін респонденти пом’якшили оцінки щодо зростання вартості товарів, закуплених для продажу, а також зберегли позитивні оцінки запасів / залишків товарів для продажу й послабили оцінки щодо зменшення торговельної маржі. 
  • Підприємства сфери послуг дещо пом’якшили, але єдині з усіх секторів економіки зберегли негативні оцінки своєї ділової активності, зважаючи на руйнування транспортної логістики, підвищення цін на пальне та слабкий попит: секторальний індекс у вересні становив 47,9 порівняно з 47,3 у серпні. 
  • Як зазначають в НБУ, на відміну від двох попередніх місяців, респонденти очікували незначне збільшення обсягу наданих послуг і пом’якшили негативні очікування щодо обсягу нових замовлень. Водночас після трьох місяців позитивних очікувань респонденти прогнозують зменшення обсягів послуг у процесі виконання. 
  • Більшість опитаних підприємств очікують на здорожчання власної продукції / послуг на тлі зростання закупівельних цін. Оцінки щодо зайнятості неоднорідні. Лише підприємства торгівлі третій місяць поспіль очікують збільшення персоналу, керівники підприємств будівництва, як і в серпні, не прогнозують змін. Натомість респонденти промисловості та сфери послуг все ще очікують скорочення загальної чисельності працівників. 

Щомісячне опитування підприємств проводилося з 04 по 22 вересня 2023 року. В опитуванні взяло участь 502 підприємства.

Контекст

На початку весни більшість економістів, які беруть участь у періодичних опитуваннях Центру економічної стратегії (ЦЕС), прогнозували в кращому випадку символічне зростання української економіки в 2023-му. Пів року по тому ситуація суттєво змінилася: аналітики здебільшого оптимістичні, попри все ще високу невизначеність стосовно тривалості війни, постійні ракетні атаки Росії та зрив зернової угоди.

Середній показник прогнозу зростання ВВП у 2023 році – 4,7%. Коридор очікувань щодо інфляції на кінець року – від 10% до 11,5%. Інша ситуація й з курсом долара. «Якщо в березні пʼять із семи опитаних аналітиків вважали, що курс гривні до кінця року перетне позначку у 40 грн/$, то зараз так не вважає ніхто», – зазначає заступниця виконавчого директора ЦЕС Марія Репко.

У чому причина такого оптимізму та чого очікувати від економіки у 2024-му, читайте у редакційному матеріалі Forbes.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *